Sustin accesul neîngrădit la educatie asa cum este el stipulat în Constituție la articolul 32.
Sustin de asemenea orice demers comun pentru o piață concurențială, care să aducă și o creștere calitativă a manualelor. Uniunea Editorilor din România (UER), asociație profesională care militează consecvent pentru o politică editorială corectă în domeniul cărții școlare, a identificat motive de neconstituționalitate în viitoarea Lege a manualului școlar (adoptată recent în Senat – cameră decizională). Mai multe organizații europene și internaționale și-au exprimat dezacordul și uimirea față de decizia actualilor guvernanți din România de a naționaliza industria editorială de carte școlară. Banca Mondială, prin intermediul căreia România a derulat cea mai importantă reformă educațională între anii 1994 – 2002, a lansat in România inclusiv diversitatea resursei educaționale de carte școlară.
Ce se întâmplă acum? Este un abuz continuu!
Un asalt și un atac permanent asupra sistemului de învățământ prim monopol pe edituri și pe informație, ceea ce inevitabil duce la scăderea calității manualului școlar
După ce CCR a acceptat sesizarea USR la Legea Editurii Unice, acum e rândul Legii manualui. Am reușit prin negocieri cu PSD să avem cel puțin 3 variante la o programă pe nivel de studiu.
Filosofia contemporană a educaţiei a evidenţiat diferenţa dintre o educaţie bazată pe curriculum, adică având ca element central la toate etajele sale activitatea de proiectare, şi programa analitică, document care are în centrul activităţii didactice ideea de programare a traseului elevului către un ţel cunoscut şi impus doar de către adulţi.
De aceea, programa analitică era posesoarea în mod absolut şi univoc a tuturor componentelor
procesului instructiv-educativ stabilit la nivel central. Profesorul şi elevul erau doar simpli executanţi şi pacienţi ai unui program de instruire menit să reproducă social o stare de fapt. Desigur, au existat numeroase
excepţii de la această regulă, datorită efortului şi profesionalismului a numeroşi învăţători şi profesori, care au ştiut să ţină seama de caracteristicile psiho-pedagogice, de interesele şi aptitudinile specifice ale elevilor.
Conceptual, programele şcolare actuale centrate pe dezvoltarea competențelor, se diferenţiază de „programele analitice” prin accentul pe care îl pun pe dezvoltarea diferitelor tipuri de competențe si abilități de comunicare. Elevul este partener al învățării prin activități de cooperare, negociere, luare de decizii.
In Legea Manualului se face trimitere la programele analitice care nu mai sunt în vigoare de peste 15 ani.
Vrem să asigurăm copiiilor si profesorilor noștri resurse educaționale diversificate, circumscrise unui nivel european de politici educaționale , care nu pot fi realizate decât într-o economie de piață concurențială, competitivă și generatoare de resurse de calitate!