10 dec.

10 decembrie, Ziua internațională a drepturilor fundamentale ale omului

Orice ființă umană  trebuie să știe că nu este singură în lupta pe care o duce pentru respectarea drepturilor fundamentale.

            Azi, 10 decembrie, sărbătorim Ziua internațională a drepturilor fundamentale ale omului, prevăzute încă din 1950 în Convenția Europeană adoptată de către Consiliul Europei, o listă de drepturi garantate care reflectă valorile civilizației si democrației.

            Astăzi se încheie și perioada celor 16 zile de activism în lupta pentru prevenirea și combaterea violenței domestice asupra femeilor și copiilor noștri. În această perioadă am facilitat distribuirea a 2500 de pliante pentru o campanie de informare și conștientizare a drepturilor femeilor din județul Bistrița Năsăud.

            Am participat de aemenea la o masă rotundă pe tema prevenirii și combaterii violenței domestice asupra femeilor și copiilor organizată de către Ambasada Franței și Institutul Francez din România, cu participarea Agentiei Naționale pentru Egalitatea de Șanse, a mediului asociativ, a misiunilor diplomatice.

            Cu acest prilej au fost identificate următoarele nevoi pentru perioada care urmează:

            1. Derularea unor campanii de informare și conștientizare naționale, eficiente și monitorizate de instituțiile statului.
            2. Educația pentru egalitatea de șanse, eliminarea prejudecăților, a stereotipiilor, trebuie să apară integrat în planurile cadru din programa școlară. 
            3. Susținerea organizațiilor neguvernamentale cu expertiză în domeniul protecției sociale, cu instrumente financiare adaptate.
            4. Instruirea anuală a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor, pe problematica violenței asupra femeilor și copiilor noștri.
            5. Violența asupra femeilor și copiilor, o problemă de sănătate și de siguranță publică,  trebuie să devină de urgență o prioritate în politicile publice ale viitorului guvern.

            În această zi a solidarității în toată diversitatea sa, indiferent de religie, sex, rasă sau convingeri ideologice, luptăm perseverent pentru respectarea demnității umane.

            În programul USR PLUS, siguranța femeilor și copiilor noștri, prevenirea și combaterea  violenței domestice, prin educație și campanii de informare și conștientizare, sunt priorități în viitoarea guvernare.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii