27 nov.

Ziua internațională a profesorului de limba franceză, ediția a II-a.

Joi, 26 noiembrie, am sărbătorit Ziua internațională a profesorului de limba franceză, ediția a II-a, având ca temă „Noi legături și noi practici pedagogice: proiecte pentru viitor!”

            Cu această ocazie, transmit un sincer mesaj de solidaritate, respect și apreciere pentru toți cei peste 6000 de profesori de limba franceză din România.

            De asemenea, țin să mulțumesc Primăriei Bistrița pentru că a îmbrățișat propunerea venită din partea organizatorilor acestui eveniment, care anul acesta s-a desfășurat în mediul online, de a da numele orașului Besançon actualei Piețe Mici a municipiului reședință de județ. Sperăm că prin decizia Consiliului local și al Primăriei Bistrița, această piață să se numească începând cu anul care vine Piața Besançon, după numele localității din Franța cu care municipiul reședință de județ se înfrățește de mai bine de 20 de ani.

            Studiul limbii franceze, percepută mai mult ca limbă a diplomației și a relațiilor internaționale, reprezintă un acces la cunoaştere, dezvoltare şi democraţie, profesorul de limba franceză fiind catalizatorul promovării culturii, civilizației și valorilor spațiului francofon, formând, în același timp, caractere puternice și performante, sensibile și creative.

            Sezonul Franța-România  2018-2019 a fost o ocazie excelentă de a depăși stereotipuri si prejudecăți, de a valoriza profesorii de limba franceză ca vectori de valori europene, agenți esențiali în parcursul de dezvoltare personală și profesională a tinerilor!

            Ziua internațională a profesorului de limba franceză este o inițiativă a Federației internaționale a profesorilor de limba franceză pentru promovarea limbii și culturii franceze, a Francofoniei internaționale și a meseriei de profesor de limbă franceză în lume.

Prof. Cristina Iurișniți,

deputat USR în Parlamentul României

Comentarii