23 nov.

Protecția minorilor din județul Bistrița-Năsăud, în date statistice

Din datele statistice gestionate de către instituțiile responsabile, rezultă că starea de fapt în domeniul protecției minorilor din România și, în particular, din județul Bistrița-Năsăud este una deosebit de îngrijorătoare. Toate datele conduc la concluzia că atât copiii care se află în grija statului, cât și copiii care se află în familiile naturale sunt susceptibili de a fi victimele abuzurilor.

            La nivelul județului Bistrița-Năsăud, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului are în evidență, la momentul actual, un număr de 630 de copii, dintre care 276 sunt plasați la asistenți maternali profesioniști, 186 de copii se află în plasament la rude sau la alte familii și 168 de copii beneficiază de protecție în case de tip familial.

            Din comunicarea cu DGASPC Bistrița-Năsăud, la data de 1 octombrie 2020, a reieșit că instituția avea în evidență 16 cazuri de abuz fizic asupra copiilor aflați în familia naturală, și un număr de 22 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor. Din rândul acestor copii victime ale abuzurilor sexuale, 21 se aflau în îngrijirea familiilor biologie, iar cel de-al 22-lea, în vârstă de 14 ani, beneficia de protecție specială, respectiv de măsura plasamentului într-un serviciu de tip rezidențial.

            Reprezentanții instituției bistrițene afirmă că în județ nu au existat cazuri de dispariție a copiilor, deși în mass-media locală au fost semnalate numeroase cazuri de acest fel. De asemenea, în urma unei vizite, în data de 30 octombrie a.c., la Centrul de Copii instituționalizați din Beclean, asistentele sociale prezente la discuție au confirmat dispariția din acest Centru a unei fete în vârstă de 18 ani, pentru care urma să fie dispusă încetarea măsurii de protecție.

            În ceea ce privește statisticile victimelor persoane minore, din anul 2015 și până în prezent Inspectoratul de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud a înregistrat un număr de 725 de cazuri de dispariții de copii, 46 de infracțiuni de trafic de persoane, 361 de infracțiuni contra libertății sexuale și 474 de infracțiuni contra vieții, integrității și sănătății, toate acestea fiind cazuri unde victimele au fost minori.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii