28 oct.

A fost votată legea de neimpozitare a profitului investit în burse și activități profesionale, pentru tinerii din cadrul învățământului profesional dual.

Victorie USR în Parlament. Reduceri de obligații fiscale pentru operatorii economici care investesc în învățământul profesional dual

            Cu 219 voturi pentru și o abținere a fost votată legea pe care am inițiat-o în Parlament, de neimpozitare a profitului investit în burse și activități profesionale, pentru tinerii din cadrul învățământului profesional dual. Încă o solutie concretă pentru scăderea abandonului școlar și încurajarea inserției tinerilor pe piața muncii.

            Am primit undă verde pentru susținerea agenților economici care investesc în  învățământul profesional dual atât în Comisia de Buget cât și în Plenul Camerei Deputaților. Pl-x 218/2020 a fost unul dintre cele mai importante inițiative legislative pe care le-am inițiat sub diferite forme încă din 2017.

            Parlamentul și-a exprimat voința în mod clar: operatorii economici care sprijină și investesc în învățământul profesional-dual, acordând burse, reinvestindu-și profitul și facilitând formări de calitate elevilor, trebuie susținuți de statul român prin diminuarea obligațiilor lor fiscale.

            Totuși, nu pot să nu remarc ipocrizia Ministerului Finanțelor, care nu a reușit nici până astăzi să calculeze impactul bugetar al acestui proiect. În ciuda faptului că programul de guvernare PNL prevede susținerea învățământului profesional-dual, punctele de vedere ale ministerului și ale Guvernului au fost negative. Iar mai nou, ,,contextul pandemic” a devenit o scuză des folosită de MFP pentru a-și întemeia lipsa de responsabilitate și de interes pentru Educație.

            Ieri am reușit împreună să atingem funcția economică a educației pentru obiective importante pentru USR, precum scăderea abandonului școlar in mediile vulnerabile,  diminuarea ratei șomajului, a fenomenului imigrației concomitent cu încurajarea parteneriatului școală – operatori economici, dar și a profesionalizarii resursei umane în acord cu cerințele actuale ale  pieței muncii din România:

            1. Profitul investit nu va mai fi impozitat.
            2. Cheltuielile privind bursele profesionale de minim 200 de lei, sumă egală cu suma bursei garantate de stat, se vor scădea din profit, în vederea calculării bazei de impozitare.
            3. Agenții economici, micro întreprinderile care acordă burse elevilor din sistemul profesional dual, scad sumele din impozitul pe venit până la nivelul valorii de 20% .

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii