27 oct.

Retragerea acreditarilor școlilor doctorale ale Academiei de Poliție

Salut decizia ministrului Educației, Monica Anisie, care a semnat vineri ordinele de retragere a acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție – cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională – la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar. Decizia prin care se pune lacătul pe „fabricile de plagiat” de la Academia de Poliție, iar instituția este obligată să se reorganizeze, este una istorică.

                Din 2017, o dată cu primele luni în Parlament, am susținut prin proiecte legislative depolitizarea sistemului de învățământ românesc, care de 30 de ani se luptă cu monopolul politic și rețelele de influență, cu mandatele pe viață ale rectorilor, plagiatul și fabricile de diplome.

                Sunt teme pe care societatea civilă, organizațiile de studenți le-au adus pe agenda publică. Iată că au început sa apără si primele rezultate în lupta anti plagiat, al cărei port drapel este, de ani buni, jurnalista Emilia Șercan!

                Academia de Poliție devine prima universitate din țară care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice.

                Este pentru prima oară când un organism de control al Ministerului Educației, mai exact Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), propune retragerea acreditării unor școli doctorale, motivul fiind „încălcarea gravă și în mod repetat a standardelor de calitate și etică profesională”.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii