25 oct.

Răspuns domnului Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița: Nu școala este cea care a dat peste cap rata de infectare în țară!

E regretabil că în aceste zile de criză sanitară și educațională, managerul Spitalului Județean de Urgență din Bistrița, domnul Gabriel Lazany, aruncă cu noroi în cadrele didactice în spațiul public și vede focare de infecție acolo unde nu există.

            Aș vrea să atrag atenția domnului Gabriel Lazany că profesorii care lucrează față în față nu au timp de stat la cafele, așa cum consideră domnia sa, și cum înțelege să arunce acuze gratuite la adresa celor care, la fel ca și medicii din instituția pe care domnia sa o conduce, își fac datoria în școli, având grijă nu doar de sănătatea proprie ci și de cea a copiilor de a căror educație sunt responsabili. Pauzele de cinci sau 10 minute de abia îți permit să te deplasezi de la o clasă la alta în interiorul școlii, domnule manager al Spitalului Județean de Urgență din Bistrița. De asemenea, profesorii trebuie să supravegheze elevii inclusiv în pauzele dintre orele de curs.

            Aș vrea, de asemenea, să mai atrag atenția domnului Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița, că nu școala este cea care a dat peste cap rata de infectare în țară. Cadrele didactice nu se infectează la școală și nimeni nu se infectează dacă se respectă măsurile minime de precauție la toate nivelurile, și în toate instituțiile. Inclusiv în interiorul unităților sanitare, spre exemplu. Nu școala e de vină, cum nici spitalele nu sunt de vină, ci modul în care ne asumăm și abordăm lucrurile.

            Aș mai adăuga doar că, așa cum sunt percepute în opinia publică rolul și importanța cadrului didactic, așa se vor raporta la rândul lor elevii, părinții și comunitatea. Consider că un mesaj precum acesta nu este benefic nici social și nici educațional.

            Îi sugerez domnului manager Gabriel Lazany să ia în considerare un mesaj corect pe care să îl transmită cetățenilor. Și anume acela de respect pentru fiecare categorie socio-profesională, în special pentru cei care lucrează pentru educația și sănătatea copiilor noștri.

            În această perioadă de criză sanitară și educațională, haideti să fim solidari și să fim responsabili pentru sănătatea noastră și a celorlalți. Păstrați distanța socială, purtați masca în spațiile închise și deschise acolo unde reglementările o cer. Acesta e mesajul pe care autoritățile trebuie să îl transmită cetățenilor!

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii