21 oct.

Vot de adoptare în Comisia de Buget de la Camera Deputaților pentru susținerea învățământului profesional dual.

Azi, în cadrul Comisiei de Buget a camerei Deputaților, am arătat importanța proiectului pe care l-am inițiat cu susținere transpartinică pentru stimularea din punct de vedere fiscal a operatorilor economici care vor investi în învățământul profesional-dual. În urma intervenției mele în Comisie am primit vot favorabil și raport de adoptare!

                Pl-x 218/2020 a fost unul dintre cele mai importante inițiative legislative pe care le-am inițiat sub diferite forme încă din 2017. Iată că într-un final, după multă muncă și lupte de convingere duse cu Ministerul Finanțelor, Parlamentul și-a exprimat voința în mod clar: operatorii economici care sprijină și investesc în învățământul profesional-dual, acordând burse, reinvestindu-și profitul și facilitând formări de calitate elevilor, trebuie susținuți de statul român prin diminuarea obligațiilor lor fiscale. (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=18538)

                Așadar, mai este doar un pas până la momentul votului final al Camerei Deputaților. Totuși, nu pot să nu remarc ipocrizia Ministerului Finanțelor Publice care nu a reușit nici până astăzi să calculeze impactul bugetar al acestui proiect.

            În ciuda faptului că programul de guvernare PNL prevede susținerea învățământului profesional-dual, punctele de vedere ale Ministerului și ale Guvernului au fost negative. Iar mai nou, ,,contextul pandemic” a devenit o scuză des folosită de MFP pentru a-și întemeia lipsa de responsabilitate și de interes pentru Educație.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii