01 oct.

Președintele României trebuie să retrimită la Parlament legea modificată de către PSD privind educația sanitară în școli

În calitate de președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților și de inițiatoare a Legii 45/2020 privind modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, am solicitat președintelui României să retrimită la Parlament proiectul de lege modificat de către PSD, în vederea reexaminării.

            Nu doar în calitate de parlamentar, ci și de cadru didactic, am susținut mereu necesitatea introducerii educației pentru sănătate în programa școlară, cu componenta educației sexuale adaptate vârstei, dar și în oferta activităților extracurriculare. Aceste noțiuni importante ale educației sanitare pentru minori trebuie explicate într-o manieră obiectivă, corectă, cu informații controlate și avizate, în acord cu nivelul acestora de înțelegere.

            Din păcate, România continuă să fie țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană, potrivit Institutului Național de Statistică doar anul trecut 18.000 de copii au fost născuți de mame cu vârsta sub 18 ani. Și mai îngrijorător este faptul că vârsta medie a minorelor cu copii a scăzut cu aproximativ 2 ani, fiind în prezent de 15 ani și patru luni.

            Legea 45/2020, promulgată inițial de către Președinție,, se dorea a fi un instrument juridic eficace prin intermediul cărora, cel puțin o dată pe semestru, elevii să beneficieze de  informații din surse sigure  legate de protejarea sănătății, igienă, educație nutritională, sexualitate, cu accent pe  prevenirea, combaterea abuzurilor și agresiunilor sexuale, gestionarea corectă a unor astfel de situații. Profitând însă de Proiectul de Lege al Guvernului 457/2019, Comisia de Muncă a Camerei Deputaților a adus o serie de limitări excesive ale legii 45/2020 (link aici: http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2020/ri457_19.pdf), eludând rațiunea care a stat la baza acestui act normativ.

            La rândul lor, trei asociații ale tinerilor din România, printre care și Consiliul Național al Elevilor, consideră că predarea unei astfel de materii nu trebuie să fie condiționată de niciun fel, așa cum a făcut recent Curtea Constituțională, respingând sesizarea din partea instituției prezidențiale.

            Având în vedere aceste motive, am solicitat președintelui Klaus Iohannis să nu promulgae actuala propunere modiicată de lege care a fost votată de Parlament în data de 3 iunie 2020 și să retrimită spre reexaminare Parlamentului actul normativ.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

https://www.cristinaiurisniti.ro/wp-content/uploads/2020/10/ri457_19.pdf

Comentarii