14 sept.

Școală cu școală, schimbăm România doar prin Educație!

Totul pornește de la Educație!

            În acest nou an școlar atipic, plin de provocări, confuzie și debusolare, traversăm împreună o criză sanitară, economică și, în special, o criză educațională! Care este soluția? Încredere și responsabilitate, pentru a depăși orice obstacol împreună!

            Fiecare început de an școlar este caracterizat de lipsuri și de incertitudini. Astăzi, mai mult ca oricând, școala românească are nevoie de toată susținerea noastră, pentru a trece cu bine peste acest context dificil intreținut inclusiv de comunicarea confuză și contradictorie a Ministerului Educației; de lipsa măștilor care ar fi trebuit să fie puse la dispoziție de către autoritățile locale; de lipsa celor 250 de mii de tablete promise de guvernanți și a conexiunii la internet din școli; de lipsa personalului didactic calificat. Toate aceste lipsuri contribuind la creșterea abandonului școlar.

            Când vom avea 6% din PIB, conform Legii 1/2011? Când vom investi cu adevărat în Educație, în copiii noștri, singura investiție durabilă pe termen mediu si lung?

            E timpul schimbării! E timpul să ne pese cine ia decizii pentru noi în Educație, Sănătate, Investiții și Dezvoltare durabilă, la nivel local și național!

            Dragi părinți, să fiți alături de profesori și să dați dovadă de înțelegere. Nu este deloc ușor să desfășurăm activitatea didactică într-un context atât de dificil, însă, distanțarea socială nu trebuie să însemne un pretext pentru îndepărtarea de școală, ci cred că este momentul decisiv de a aduna comunitatea în jurul școlii pentru a o susține. Educația are nevoie de solidaritate în aceste momente!

            În Parlament, chiar dacă finalul legislaturii se apropie, luptăm pentru a duce la bun sfârșit toate proiectele inițiate pentru învățământ. Dacă învățământul profesional, în special cel realizat în regim dual, reprezintă una dintre cele mai importante trasee educaționale care au rolul de a oferi elevilor oportunități de învățare bazate pe instruire practică, atunci, în următoarele săptămâni, voi depune toate diligențele pentru a adopta legea care acordă facilități fiscale tuturor operatorilor economici care vor investi în formarea elevilor.

            Am propus o serie de modificări și completări legislative la Codul Fiscal și la Legea Educației 1/2011, în sensul acordării de facilități fiscale agenților economici care doresc să investească în formarea profesională a tinerilor:

  • Neimpozitarea profitului reinvestit în formarea de calitate a elevilor prin instruire practică;
  • Deducerea cheltuielilor operatorilor economici cu bursele elevilor din baza impozabilă.

            Mai mult, Educația profesională trebuie să devină o prioritate pentru fiecare autoritate locală, pentru fiecare viitor consilier sau primar, indiferent de culoarea politică.

            Astfel, atragerea de noi operatori economici care să investească în învățământul profesional-dual vine cu un dublu beneficiu. În primul rând, dezvoltarea economiei locale, a produselor locale și a lanțurilor scurte între producător și beneficiar. În al doilea rând, formarea profesională de calitate, direct la agentul economic, în acord cu cerințele pieței, a realităților socio-economice și culturale ale comunității respective.

            Uniunea Salvați România atrage din nou atenția autorităților locale că doar prin educație, inovație și investiții în acest domeniu, comunitățile vor putea fi relansate și dezvoltate durabil!

            Succes elevilor, profesorilor și părinților în noul an școlar, indiferent de culoarea scenariului în care vor evolua! Școală cu școală, schimbăm România doar prin Educație!

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii