21 aug.

Legea „Fără condamnați penal în școli” a fost promulgată

De astăzi, persoanele condamnate penal nu mai pot fi cadre didactice. Proiectul USR, al cărui inițiator sunt, a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.

                Siguranța copiilor trebuie să devină o prioritate în România, iar legislația națională trebuie armonizată cu legislația europeană. Legea inițiată în Parlament răspunde nevoilor de siguranță nerespectate de statul român care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor. Legea USR prevede că nu pot ocupa o funcție didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite cu intenție în împrejurări legate de exercitarea profesiei.

                Proiectul înițial de lege a fost amendat, din păcate, de către parlamentarii PSD în sensul restrângerii condamnărilor penale care fac imposibilă angajarea în școli și universități la infracțiuni împotriva persoanei, săvârșite cu intenție, în exercițiul profesiunii. Corupția, de pildă, nu face parte din ele. Nici plagiatul. Vom reveni asupra legii când vom avea majoritatea parlamentară!

                USR este de părere că legea adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis este un pas important în crearea cadrului legal prin care siguranța fizică și psiho-emoțională a copiilor să fie protejată.

                Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea profesorilor și tergiversări în justiție. Cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Șanț, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiția să aibă o decizie și o poziție fermă în privința accesului său la activitățile didactice. În momentul de față, respectivul profesor are încă două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor, dar și o distrugere de documente oficiale.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii