18 aug.

Prundu Bârgăului, stat în stat. Primarul Doru Crișan joacă alba-neagra cu prevederile legale.

Primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan, se joacă cu legea după bunul său plac. Edilul pesedist de pe Valea Bârgăului a dat până acum jos de două ori bannerele candidaților USR la Primăria și Consiliul Local al comunei, pentru că așa vrea „mușchii” lui, în contradicție totală cu prevederile legale.

            Pentru amplasarea de bannere electorale, Doru Crișan pretinde certificat de urbanism și autorizație potrivit Legii 50/1991, făcând trimitere doar la reglementările legale care îi convin. Articolul 4 din Legea 185/2013, privind publicitatea, face trimitere la autorizația prevăzută de Legea 50, însă ceea ce uită să mai ia în considerare actualul primar PSD este că aceeași lege exceptează de la autorizare, câteva articole mai încolo, mijloacele de publicitate care nu necesită fundații și sunt provizorii (pentru 30 zile, cu posibilitatea de prelungire o singură dată încă 30 de zile), pentru care este suficient un aviz privind locul de amplasare.

            USR PLUS a depus liste de candidați pentru alegerile locale pe teritoriul întregului județ, și are deja amplasate bannere în aceleași condiții de legalitate cu ale celorlalți competitori electorali, în fiecare din aceste UAT-uri. Doar la Prundu Bârgăului, Doru Crișan pretinde autorizații închipuite, șicanând cu bună știință candidații alianței.

            Abuzurile și acțiunile de intimidare ale primarului pesedist la adresa candidaților USR PLUS trebuie să înceteze! Chiar dacă, spun localnicii, acțiunile total nelegale ale edilului ar veni ca o „răzbunare” la adresa reprezentanților USR și PNL care, în imaginația lui, l-ar fi reclamat la DNA și Curtea de Conturi, noi îi spunem că ceea ce face domnia-sa are mai degrabă legătură cu apucăturile unui „operator” de alba-neagra. Ceea ce nici nu ne-ar mira prea mult, având în vedere marea „familie politică” din care face parte…

            Mai mult, actuala conducere locală pretinde că drumul național N17-E58 este întăbulat pe Primăria Prundu Bârgăului, ceea ce este total fals, conform Ordonanței 43/1997 art. 6, 7 și 8 (Legea drumurilor). Cu toate acestea, bannerele amplasate de USR PLUS pe acest drum național îndeplinesc toate condițiile legale, fiind în conformitate cu prevederile Legii 185/2013, art 6 și 7, la care mai includem și certificatul de urbanism nr. 4007 din 21.07.2020, eliberat de aceeași administrație locală a comunei Prundu Bârgăului.

            În treacăt fie spus, chiar conducerea firmei care amplasează bannerele recunoaște că bunul plac al primarului din Prundu Bârgăului este cel care dictează montarea sau demontarea acestora. „Dacă primarul îmi spune să le montez, le pun imediat”, este răspunsul firmei.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii