23 iul.

Legea „Fără condamnați penal în școli” a fost adoptată de Parlament

Astăzi, la Senat, a trecut în unanimitate legea pe care am inițiat-o anul trecut pentru curățenia morală a sistemului de învățământ românesc și siguranța copiilor noștri, „Fără condamnați penali în școli”.

            Siguranța copiilor trebuie să devină o prioritate în România, iar legislația națională trebuie în mod necesar armonizată cu legislația europeană.

            În acest sens, legea inițiată în Parlament răspunde nevoilor de siguranță nerespectate de statul român care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor.

            Propunerea legislativă pe care am inițiat-o după dezbateri conjugate ale parlamentarilor, experților în științe juridice și ale societății civile, nu a putut trece la Camera Deputaților, în forma inițială, prin care am  precizat interzicerea accesului în școli a cadrelor didactice pentru orice condamnare penală definitivă cu intenție.

            Au urmat negocieri cu Ministerul Educației și parlamentarii din Comisia de invatamant, care au votat forma adoptată în Comisia juridică, controlată de PSD!

            Reprezentanții Ministerului Educației nu înțelegeau necesitatea legii și nici filosofia acestui demers care punea ca prioritate siguranța copiilor și  nu păstrarea posturilor unor profesori fără integritate morală, cu un comportament constant abuziv la adresa elevilor.

            La Senat, camera decizională, sfera infracțiunilor pentru care va fi incidentă interdicția a fost restrânsă în urma dezbaterilor, de la orice condamnare penală până la cele care se referă doar la domeniul de activitate, adică activitățile didactice. Nici asta nu a fost suficient însă pentru parlamentarii PSD! Am restrâns din nou, printr-un ultim amendament, sfera acțiunilor condamnabile la cele care privesc strict infracțiuni asupra persoanei.

            Legea adoptată astăzi de Parlament e un prim pas important, care a plecat de la cazuri concrete de abuz și tergiversări în justiție, venind în sprijinul siguranței fizice și psiho-emoționale a copiilor noștri. Este de neconceput ca prestigiul funcției didactice și, mai ales, siguranța elevilor și a colegilor profesori, să fie puse în pericol de comportamentul infracțional al unor persoane care au ajuns dintr-o eroare de sistem la catedră.

            Recent, cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Șanț, din județul Bistrița-Năsăud, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiția să aibă o decizie și o poziție fermă în privința accesului său la activitățile didactice. În momentul de față, respectivul profesor are încă două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor, dar și o distrugere de documente oficiale.

            Siguranța copiilor noștri și curățenia inclusiv cea morală din școli trebuie să devină o prioritate pentru orice legislativ sau guvernare. Educația nu are culoare politică!

Prof. Cristina Iurișniți, Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii