01 iul.

Raport de adoptare în Comisia juridică și de Învățământ pentru inițiativa USR „Fără condamnați penal în școli!

Pentru cetățenii și copiii României vin vești bune din Parlament.

Siguranța copiilor noștri trebuie să  devină prioritate în România, legislația națională armonizându-se astfel în  mod necesar  cu legislația europeană! Legea pe care am inițiat-o în  Parlament, „Fără condamnați penal în școli”, răspunde nevoilor de siguranță nerespectate în  școlile românești!

            Propunerea legislativă pe care am inițiat-o după dezbateri conjugate ale parlamentarilor, experților în științe juridice și ale societății civile, impune interdicția cadrelor didactice condamnate penal definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să aibă acces la activități  didactice venind astfel în sprijinul siguranței fizice și psiho-emoționale a copiilor noștri.

            Legea a primit raport favorabil de la Comisiile de specialitate ale Senatului, Camera decizională, ultima etapă fiind votul final din Plen. Legea a întâmpinat inițial reticențe la Camera Deputaților. Reprezentanții Ministerul Educației nu înțelegeau necesitatea legii și nici filosofia acestui demers care punea ca prioritate siguranța copiilor noștri și  nu păstrarea posturilor unor profesori fără integritate normală, cu un comportament constant abuziv la adresa copiilor,  care nu au ce căuta în sistemul de învățământ.

            La Senat, Camera decizională, in urma dezbaterilor sfera infracțiunilor pentru care va fi incidentă interdicția a fost restrânsă, de la orice condamnare penală până la cele care se referă doar la domeniul de activitate, adică activitățile didactice. Nu a fost suficient însă pentru parlamentarii PSD. Am restrâns printr-un ultim amendament sfera acțiunilor condamnabile la cele care privesc strict infracțiuni asupra persoanei! Am făcut constant lobby și am reușit! Legea pe care am inițiat-o anul trecut și care răspunde unor nevoi urgente ale sistemului a primit raport de adoptare în Comisia de învățământ. Este de neconceput ca prestigiul funcției didactice și, mai ales, siguranța elevilor și a colegilor profesori, să fie puse în pericol de comportamentul infracțional al unor persoane care au ajuns dintr-o eroare de sistem la catedră!

            Recent, cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik de la Șanț din județul Bistrița-Năsăud, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiția să aibă o decizie și o poziție fermă în privința accesului la activitățile didactice. În momentul de față are alte două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor și o distrugere de documente oficiale (catalog școlar). Siguranța copiilor noștri este prioritară!

            Tot în această săptămână, USR a reușit impunerea pe Ordinea de Zi a sesiunii parlamentare extraordinare a inițiativei cetățenești „Fără penali în funcți publice”, inițiată si susținută de USR și de cele 1 milion de voturi din societatea civilă!

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?nr=660&an=2019

https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L244&an_cls=2020

            #Fără condamnați penal în școli!

            #Fără penali în funcții publice!

Prof. Cristina Iurișniți, Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii