24 iun.

Monitorizarea calității apei în județul Bistrița-Năsăud

La începutul acestei săptămâni, prin Biroul parlamentar USR din Bistrița-Năsăud, am înaintat o nouă adresă către Direcția de Sănătate Publică (nr. 96/22.06.2020), cât și ministrului Sănătății Nelu Tătaru (Nr. A/USR/283/22.06.2020), prim care am solicitat de urgență să ni se comunice – în virtutea obligațiilor autorității județene de sănătate publică prevăzute în Capitolul III din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile – stadiul monitorizării calității apei potabile în județul Bistrița-Năsăud.

            Modul în care compania județeană de distribuție a apei, Aquabis, înțelege să respecte parametrii calitativi ai serviciilor publice prestate și ai apei furnizate către locuitorii din Bistrița-Năsăud are o explicație și în modul defectuos în care Direcția de Sănătate Publică își face datoria. O recentă anchetă jurnalistică (sursa aici: https://recorder.ro/harta-recorder-a-scos-la-iveala-zeci-de-retele-de-apa-clandestine-care-functioneaza-fara-aviz-dsp/) dezvăluie practic indolența lucrătorilor din mai toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară, instituții subordonate Ministerului Sănătății,

            „În România există peste 150 de localități în care oamenii sunt racordați la rețele de apă clandestine, care funcționează fără autorizație sanitară din partea DSP. Teoretic, acest aviz este obligatoriu și se eliberează numai după ce DSP recoltează probe din rețea și face analize prin care confirmă că apa respectă normele de potabilitate și poate fi consumată de cetățeni”, se arată în ancheta realizată de jurnaliștii de la Recorder.

            Cazul comunei Zagra, care a cheltuit, acum 11 ani, două milioane de euro într-un proiect de investiții care cuprindea și realizarea unei rețele de apă potabilă, este grăitor în acest sens. Pe de-o parte DSP Bistrița-Năsăud știe de existența acestei rețele de apă care funcționează deja de peste 11 ani (!), dar nu face nimic în sensul monitorizării calității apei furnizate, iar pe de altă parte administrația publică locală nu a catadicsit să facă nici măcar demersurile necesare intrării în legalitate. Rețeaua care ar trebui să deservească peste 240 de familii nu are, nici la această oră, avizul sanitar necesar! În aceste condiții. tot primarul comunei Zagra, Dumitru Bușcoiu, este cel care se miră că oamenii nu prea vor să se branșeze la rețea.

            În aceste condiții, ce să ne mai mirăm de atitudinea îngăduitoare pe care o are DSP Bistrița-Năsăud față de Aquabis, în ciuda toturor reclamațiilor cetățenilor din județ cu privire la calitatea apei?

            În acest sens, am solicitat să fim informați cu privire la programul de monitorizare, rezultatele monitorizării din 2019-2020, precum și măsurile de remediere luate pentru ameliorarea situației acolo unde apa a fost contaminată.

            În calitate de deputat de Bistrița-Năsăud, consider că am responsabilitatea de a informa corect și complet cetățenii pe care îi reprezint, dar și de a întreprinde toate demersurile necesare în vederea îmbunătățirii calității sănătății publice. Cred cu tărie că una dintre primele măsuri care ar trebui întreprinse în acest sens este depolitizarea instituțiilor publice din domeniul sănătății (conducerile DSP să nu mai fie numite și controlate politic!), precum și eliminarea angajărilor pe criterii politice sau de relații de familie în conducerile companiilor publice de interes local sau județean (cum este și în cazul Aquabis, numirea pe post de director al fratelui președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud).

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

https://www.cristinaiurisniti.ro/wp-content/uploads/2020/06/22.06.2020_Cerere-informații-privind-calitatea-apei-DSP.pdf

https://www.cristinaiurisniti.ro/wp-content/uploads/2020/06/intrebare-MS-apa-potabila”-1.pdf

Comentarii