13 iun.

Memoria este importantă. Dreptatea esențială / 30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990.

Se împlinesc astăzi 30 de ani de când românii care au crezut în democrație , fără urmași ai comunismului la conducerea țării au protestat în Piața Universității. Pentru acest crez au fost bătuți de minerii chemați de Ion Iliescu!

Printre ei erau studenți, profesori, reprezentanți ai opoziției, ori simpli trecători.

Potrivit Asociației Victimelor Mineriadelor, oficial sunt recunoscute doar 18 persoane rănite prin împușcare, dar, în realitate, sunt peste 100 de morți în urma loviturilor primite la cap și în alte părți vitale. Alte 756 de persoane au fost rănite și peste 1.300 au fost bătute și reținute abuziv.

Adevărul nu este cunoscut nici acum în totalitate, vinovații nu au plătit pentru faptele lor. Deși Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român să facă dreptate pentru victimele Mineriadei, interesele de clan ale vechii clase politice au ținut dosarul la sertar!

Datoria noilor generații este să nu uite, să înțeleagă trecutul pentru a nu permite ca astfel de evenimente sângeroase să mai aibă loc în viitor.

Doar prin prin forta votului, putem ajunge la România pe care victimele Mineriadei au visat-o în urmă cu trei decenii: o Românie în care libertatea și democrația să nu mai fie un instrument, ci o realitate pe care o trăim zilnic.

Cristina Iurișniți, deputat USR

Comentarii