09 iun.

Introducerea internetului gratuit, cu finanțare europeană, în localitățile din Bistrița-Năsăud

Lipsuri majore au ieșit la iveală odată cu închiderea şcolilor în perioada de criză sanitară şi mutarea învățământului în mediul virtual. Unul din trei copii nu a avut acces, pe perioada stării de urgenţă, la cursurile susținute online.

            Așa cum am mai spus, una din direcțiile de acțiune pentru ca aceste lipsuri să fie remediate este și introducerea internetului gratuit – cu bani europeni – în localități.

            Am trimis deja de mult timp scrisori de informare către toate primăriile din județ, care nu au conexiune internet, si care pot atrage 15.000 de euro finanțare nerambursabilă pentru crearea unei rețele cu puncte de acces în spațiul public. Din păcate doar administrațiile din 37 de localități au înțeles importanța acestui lucru, înregistrându-se în programul cu finanțare europeană WiFi4EU.

            Un număr foarte mare de localități eligibile – mai exact 23 – au rămas până la această oră neînregistrate: Năsăud, Braniștea, Ciceu-Giurgești, Ciceu-Mihăiești, Dumitra, Dumitrița, Matei, Miceştii de Câmpie, Milaș, Monor, Nimigea, Nușeni, Poiana Ilvei, Runcu Salvei, Salva, Silivaşu de Câmpie, Spermezeu, Şieuț, Şieu-Odorhei, Şintereag, Târlişua, Uriu, Urmeniş.

            O fi chiar atât de generos bugetul local că nu au nevoie de finanțare europeană pentru a face acest lucru sau pur și simplu nu interesează problema la nivelul edililor din aceste localități?

            Pe data de 3 iunie, Comisia Europeană a deschis cea de-a patra perioadă de aplicații pentru programul WiFi4EU, care are ca scop asigurarea accesului gratuit la internet pentru toți cetățenii Uniunii Europene. Este o șansă importantă de modernizare pentru infrastructura României.

            ❗️Pentru acest program pot aplica toate localitățile din statele membre, iar finanțarea pentru fiecare unitate administrativ-teritorială este în valoare de 15.000 EUR și se va aplica principiul „primul venit, primul servit”.

            Așadar, administrațiile locale ar fi trebuit să fie deja pregătite pentru a se înscrie online, începând cu data de 3 iunie, ora 13:00, pe site-ul: https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/home

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii