01 iun.

1 iunie este simbolic o zi a iubirii pe care o dăruim copiilor.

1 IUNIE –  Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.

            1 iunie este simbolic o zi a iubirii pe care o dăruim copiilor, o zi a familiei și bucuriei de a fi împreuna, a timpului de calitate petrecut împreună.

            E trist însa atunci când unul din doi copii din România nu este pe deplin fericit, unul din trei copii nu merge cu drag la școală, sau acum în vremea pandemiei nu are acces la tehnologie, la un dispozitiv digital care sa-l propulseze în clase virtuale pline de provocările cunoașterii.

            Peste 900.000 de elevi, conform unui studiu sociologic efectuat de IRES, respectiv 250.000 de elevi, conform datelor comunicate de Ministerul Educației, nu au acces la Internet sau dispozitive electronice în comunitățile sărace. În Bistrița Năsăud sunt, conform estimărilor făcute de către Inspectoratul Școlar Județean, circa 3.100 de copii fără acces la tehnologie și  învățare!

            E trist ca în fiecare an în jur de 100 de copii abandonează școala în Bistrița Năsăud!
100 de copii fără  copilărie lăsați în urmă!
 
            Ziua copilului ar trebui sărbătorită, în fiecare zi, de către toți copiii, prin acces la educație, o nutriție adecvată, zâmbete și joacă.  Copiii noștri au drepturi constituționale care nu sunt întotdeauna respectate: dreptul la învățătură,  la educație, dreptul de a fi informați, dreptul la sănătate și stare de bine.

            Noi adulții oare suntem acolo pentru ei când au nevoie de noi,  de o vorba buna, de un  zâmbet sau o îmbrățișare?
 

La Multi Ani , dragi copii! Sa aveți parte de o zi minunata ca un curcubeu.

            #Totulvafibine!

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii