28 mai

Primarul din Rodna ar trebui să plătească din banii săi, și nu din bugetul local, amenda de 10 mii de lei primită de la Inspecția Sanitară de Stat!

Iată că dacă punem presiune pe autorități, ele se pun în mișcare!

În cazul așa-zisei acțiuni de dezinfecție din localitățile Rodna și Sângeorz-Băi, când la inițiativa unor marcanți lideri PSD au fost folosite substanțe și utilaje neconforme cu astfel de acțiuni, fără nicio autorizare sanitară din partea autorităților competente în domeniul sănătății publice, răspunsul ministerului de resort arată clar că primarul PSD al comunei Rodna se face vinovat de încălcarea reglementărilor legale, sancțiunea fiind amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei.

            În calitate de deputat din partea Uniunii Salvați România, reprezentant al cetățenilor din județul Bistrița-Năsăud, am trimis o interpelare parlamentară Ministerului Sănătății, prin Biroul parlamentar, ulterior sesizării făcute către Direcția de Sănătate Publică.

            „Ca urmare a sesizării dumneavoastră formulată în email-ul din data de 27 aprilie 2020 prin adresa cu nr.72/27.04.2020, înregistrată la Ministerul Sănătății cu nr. REG2/3155/27.04.2020, referitoare la operațiunile de dezinfecție, vă informăm că Inspecția Sanitară de Stat a solicitat inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Bistrița-Năsăud să ne comunice acțiunile întreprinse în cazul operațiunii de dezinfecție efectuată pe străzile orașului Sângeorz-Băi în data de 25 aprilie 2020”, se arată în răspunsul trimis la interpelarea parlamentară.

            „Primăria Rodna în calitate de prestator de servicii și-a depășit atribuțiile nefiind certificată pentru efectuarea de operațiuni de dezinfecție, încâlcând astfel prevederile OMS nr.1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației, cu nodificările și completările ulterioare”, se mai specifică în răspuns.

            Pe scurt, urmare a unor acțiuni nesăbuite ale primarului PSD, susținute cu aplomb de un deputat și fost vicepremier PSD din județ, „Primăria Rodna (…) a fost sancționată cu amendă contravențională conform dispozițiilor HG nr.857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modoficările și completările ulterioare, art.58 litera b) cu 10.000 de lei, pentru nerespectarea regimului produselor biocide”.

            Tot cu amendă contravențională, în valoare de 2.000 de lei, a fost sancționat și reprezentantul societății furnizoare a produsului biocid de uz veterinar, folosit pe domeniul public de la Sângeorz-Băi.

            Ceea ce nu stabilește ministerul este modul în care Primăria Rodna, după plata amenzii din bugetul local al comunei, va recupera banii de la cel vinovat. Mai exact de la domnul Valentin Grapini, din banii dânsului personal.

            Rolul Primăriei ca instituție publică este să gestioneze responsabil și în folosul cetățenilor banii publici din bugetul local al comunității, și nu să îi cheltuie pentru plata amenzilor primite de un primar nesăbuit, care din exces de zel față de șefii lui de partid și în goană după un câștig de imagine publică – căci se apropie din nou alegerile locale – a pus în pericol, prin acțiunile sale, sănătatea publică a oamenilor!

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii