20 mai

Profesorii, personalul nedidactic si auxiliar au dreptul la protecție în timpul reluării cursurilor pentru clasele terminale

În Ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării (nr.4220/8.05.2020) și al Ministerului Sănătății (nr.769/8.05.2020), pentru stabilirea măsurilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2 în unitățile de învățământ, autoritățile „au omis” să menționeze și  situația personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic.

           E un mare semn de întrebare pentru profesori si celelalte categorii de personal ce se întâmplă concret, în perioada 2-12 iunie, cu cei care suferă de boli cronice sau care au membri ai familiei încadrați în grupele de risc. Nici măcar un cuvânt despre acest aspect în cuprinsul  art.9b din prezentul Ordin de Ministru. Ce e și mai straniu este că sindicatele din Educație nu s-au sesizat încă și nu au luat vreo poziție publică.

          De asemenea, îmi manifest nemulțumirea față de comunicarea defectuoasă dintre Ministerul Educației și Parlament. La ultimele trei interpelări și întrebări parlamentare am venit cu propuneri constructive pentru digitalizarea sistemului, mărirea indicelui IRS din cadrul Proiectului Euro 200, de la 250 la 500 de lei, achiziția de dispozitive electronice prin licitații publice în regim de inventar. Nu am primit răspuns.

            Am reacționat la sesizările venite din partea cetățenilor pe subiectul OM 4220/2020 și  am contactat ministrul Educației care, la semnalarea acestor lipsuri din Ordinul comun al MEC și MS, a afirmat că „nu e omisiune.” Textul actului normativ însă e clar discriminatoriu, la art. 9, lit. b.

            În calitate de profesor, membră a Comisiei de învățământ și președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse, îmi manifest îngrijorarea și față de situația personalului din școli și  solicit public ministrului Monica Anisie ca acest act normativ discriminatoriu să fie completat cu dispozițiile necesare personalului didactic, nedidactic și auxiliar care nu pot fi solicitați în caz de dovadă a unor boli cronice sau a unor membri de familie încadrați în grupele de risc.

Conform art.34 din Constituția României, care prevede că statul e obligat să ia măsuri pentru respectarea igienei și a sănătății populației, USR susține egalitatea de șanse și garantarea acestor drepturi fundamentele de protecție împotriva efectelor infecției cu noul Coronavirus.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Ordinul comun al MEC

Comentarii