09 mai

E Ziua Europei! E ziua noastră, a cetățenilor europeni, și a valorilor europene în care credem!

La 70 de ani de la declarația Schuman, Europa se confruntă cu o criză sanitară și socio-economică care demonstrează că solidaritatea și democrația în familia Uniunii Europene este garantul siguranței respectării drepturilor cetățenești  fundamentale. Iată câteva dintre ele: dreptul de a călători si dreptul la ședere pe teritoriul UE, dreptul de a munci, dreptul de a studia, dreptul de a alege, de a vota și de a fi ales în spațiul comunitar european.

Victor Hugo vorbea pentru prima dată, încă din secolul XIX, despre Statele Unite ale Europei, în spiritul unei solidarității esențiale pentru devenirea marii familii europene, care doar unită prin diversitate culturală poate fi mai democratică, mai  relevantă și mai puternică!

            Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an pe data de 9 mai, pentru a marca discursul susținut de Robert Schuman la Paris, ministrul de externe al Franței, discurs care a pus bazele Uniunii Europene.

            În acest an, Parlamentul va sărbători alături de celelalte instituții prin crearea Zilei porților deschise în mediul online, ocazie cu care vor fi reuniți cetățenii din întreaga Europă, promovând sentimentul de solidaritate şi explicând rolul UE în depășirea actualei crize.

            La Multi ani Europa!
            La Multi ani cetățeni europeni!

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

Comentarii