29 apr.

Proiect de lege privind acordarea autonomiei administrative a Ținutului Secuiesc

Pentru cei care cred ca Ținutul Secuiesc va deveni stat în stat, la propunerea a trei parlamentari UDMR, mesajul meu este să analizăm calm și cu rațiune acest subiect, devenit marota radicalilor udemeriști.
Cu siguranță, cetățenii simpli de etnie maghiară, fără fumuri politice, nu au în minte astfel de planuri si conviețuiesc în armonie cu cetățenii români majoritari.

Transilvania a fost întotdeauna un exemplu de urmat în privința toleranței și promovării beneficiilor multiculturalismului, a respectului pentru diferențele lingvistice, culturale și confesionale într-un cadru constituțional al statului unitar și indivizibil numit România (art.1 din Constituția României).
De 30 de ani auzim despre această autonomie retrogradă, care creează artificial un stat în stat, cu președinte ales pe patru ani, cu Parlament pentru legislație autonomă ca în Elevetia.

Noi suntem stat unitar, nu federal! Suntem un stat exemplu pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, ale minorităților naționale, a dreptului la liberă exprimare, a credințelor religioase.
Acest proiect de lege a trecut tacit, fără dezbatere, dar atenție!, are toate avizele negative de la Camera Deputaților!

USR pregătește pentru orice eventualitate documentația pentru a ataca la CCR acest proiect neconstituțional!

Autonomia e neconstitutională!
Fumigena a ajuns la lada de gunoi a circuitului parlamentar!
135 senatori prezenți din136
126 vot de respingere,
9 voturi UDMR împotriva respingerii

Cristina-Ionela Iurișniți,
deputat USR

Comentarii