23 apr.

Proiect de lege pentru limitarea mandatelor rectorilor la maximum două

Continuăm #Depolitizarea educației!

Proiectul de lege pe care l-am inițiat în Parlament și care propune limitarea mandatelor rectorilor la maximum două își va urma cursul legislativ, chiar dacă PSD a încercat să îl trimită cu un vot negativ la Senat!

Este o lege importantă pentru igienizarea sistemului de învățământ pe care am inițiat-o și redepus-o în Parlament împreună cu senatorul Vlad Alexandrescu pentru a depolitiza și democratiza functionarea universităților prin reducerea mandatelor rectorilor la 2 mandate maxim, deci 8 ani maxim! Fără artificii de auto supendare, pentru a rămâne rectori pe viață precum Tudorel Toader la Iași sau Valentin Popa la Suceava, alții la Timișoara, Brasov, Alba Iulia, apărători vajnici ai plagiatului girat de modificările guvernului Ponta, șeful plagiatorilor!

Clientelismul și monopolul de putere al rectorilor care girează plagiate și mediocritatea universităților trebuie să înceteze! Din păcate vechile partide nu vor sa renunțe la privilegii și hegemonie pentru un management profesional si democratizat!

Decanii trebuie să fie aleși de profesorii si studenții acelei facultăți nu propuși de rectori pentru a menține la infinit un grup clientelar de putere. Vrem universități si facultăți performante care să încurajeze cercetarea, dezvoltarea profesională la standarde europene!

Legea a trecut tacit, măcar nu a încasat un vot ipocrit a 2-a oară! Decizia va fi la Senat!

Concret, proiectul avea termen constituțional pentru dezbatere și vot 22 aprilie în Camera Deputaților. Adică ieri. Doar că ieri nu a fost plen, prin urmare proiectul a fost adoptat tacit. Însă, PSD a încercat să încalce procedura parlamentară și l-a introdus astăzi pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru vot, cu scopul de a da un vot negativ. De ce? Ca să-l scape pe Tudorel Toader de amenințarea că ar putea rămâne în viitorul apropiat fără funcția de rector pe viață la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Proiectul USR este o amenințare pentru rectorii susținuți politic în funcții.

USR susține democratizarea universităților și va continua lupta împotriva cumulului de putere a rectorilor susținuți politic.

Proiectul USR poate fi citit aici:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=18363

Cristina-Ionela Iurișniți,

Deputat USR

Comentarii