31 mart.

Solicitare situație la nivel de județ cu privire la numărul cazurilor de îmbolnăviri COVID-19, precum și celelalte date esențiale cu privire la starea de lucruri din județ

Marți, 31 martie, deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a solicitat în scris Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, domnului prefect Stelian Dolha, să facă publice statisticile la nivel de județ cu privire la numărul cazurilor de îmbolnăviri COVID-19, precum și celelalte date esențiale cu privire la starea de lucruri din județ.

„Având în vedere că suntem un județ limitrof unui focar de contaminare al epidemiei COVID-19, vă solicit să faceți publice statisticile la nivel de județ cu privire la numărul cazurilor și celelalte date esențiale sau să faceți demersuri la Ministerul Afacerilor Interne pentru a fi publicate. Dreptul la informație este garantat de art 31 din Constituția României și de art. 10 al Convenției Europene pentru drepturile omului. Acest drept nu este suspendat pe perioada stării de urgență și este vital în timpul unei epidemii pentru asigurarea dreptului la viață și la sănătate”, se menționează în adresa către Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

De asemenea, s-a mai solicitat prefectului Stelian Dolha să comunice măsurile care se iau pentru securizarea traficului rutier și feroviar spre și dinspre județul Suceava, precum și pentru protecția angajaților care efectuează aceste transporturi, având în vedere că există numeroși agenți economici, în special firme de exploatare a lemnului, care transportă mărfuri pe această rută.

Nu în ultimul rând, Biroul parlamentar din Bistrița a cerut clarificări cu privire la rolul pe care îl vor avea Spitalele Orășenești din Năsăud și  Beclean în preluarea pacienților COVID-19 în perioada următoare, respectiv precizarea clară dacă vor avea sau nu calitatea de spitale-suport. A fost solicitată în acest sens comunicarea unei copii a deciziei Ministerului Sănătății sau a Instituției Prefectului care a decis asupra acestui lucru, în  contextul lipsei  de materiale si substanțe biocid  de protecție împotriva infectării cu  Covid 19 .

Comentarii