30 mart.

SCRISOARE DESCHISĂ semnată de toți parlamentarii USR

Stimate Domnule Președinte,
Stimate Domnule Prim-ministru,
Stimate Domnule Ministru al Sănătății,
Stimați directori de Direcție de Sănătate Publică și manageri de spitale,

Dragi și stimați medici și asistenți medicali,

România este în criză de ipocrizie. De zeci de ani. E țara în care se raporta realizarea planului cincinal de producție agricolă în doar 3 ani deși toată lumea știa că magazinele de alimente sunt goale. E aceeași țară în care ni se spunea că sistemul medical oferă condiții ca în Germania deși infecțiile intraspitalicești sunt ascunse în raportările oficiale si toată lumea știe că bacteriile ”țopăie” prin majoritatea secțiilor de spitale. Este, în continuare, țara în care autoritățile ne asigură că se face totul, deși personalul medical aflat în prima linie de luptă cu Covid19 ne spune de săptămâni întregi că nu au nici măcar minimul necesar.

Primul pas în procesul de vindecare este recunoașterea faptului că suntem bolnavi. Suferim de auto-minciună cronică și de sindrom de ascundere obsesivă. Solicităm tratament de urgență, pentru că prevenție nu am reușit să facem până acum!

Spuneți-ne tuturor, și mai ales spuneți-le medicilor și asistenților medicali, ce materiale vor primi la spitalul în care lucrează, în ce cantități și când. Faceți publice toate detaliile. Spuneți-le și când vor primi următorul transport sau chiar faptul că nu se știe dacă și când vor veni următoarele materiale. Informația, oricât de dureroasă ar fi, nu trebuie sugrumată la nivel de minister, direcție județeană de sănătate sau chiar manager de spital. Dacă toată lumea va avea toate datele, realitatea nu se va schimba instant. Dar măcar nu vom sta în minciună și vom ști să luam deciziile în cunoștință de cauză.

Dragi medici și asistenți medicali,

Ieșiți și spuneți public, puternic și cu curaj, de ce materiale aveți nevoie, în ce cantități și în ce ritm. Nimeni nu știe aceste lucruri mai bine decât voi. Iar cei responsabili de aprovizionare nu vor putea spune că nu au știut ce e de făcut. Mai mult, vor fi nevoiți să răspundă public. Nimic nu se va îmbunătăți în tăcere, dimpotrivă temerile voastre dar și ale publicului general, se vor amplifica. Nu vă fie frică! Experiența ultimilor zeci de ani ne arată că autoritățile publice se mobilizează cel mai bine sub presiunea opiniei publice. În aceste momente, voi sunteți nu doar speranța ci și vocea de care avem cu toții nevoie. Jurământul lui Hipocrate vă cere să vindecați dar nu vă cere tăcere când sunteți trimiși la bolnav cu mâinile goale și fără a vă putea proteja pe voi înșivă.

Dragi manageri de spitale și directori de Direcții de Sănătate Publică,

Încurajați personalul medical spre transparență, nu amenințați și nu pedepsiți pe nimeni care face publice nemulțumirile sau neajunsurile din sistemul de sănătate. Oricum toată lumea știe că sistemul medical național e vulnerabil și departe de a fi perfect. Dar măcar să nu ne mai auto-amăgim cum o făceam până acum. E mai greu să ne schimbăm obișnuințele și atitudinea, decât să obținem ventilatoare medicale sau combinezoane de protecție. E precum un proces de vindecare, dureros dar absolut necesar. Altfel, alternativa rămâne doar să ne îmbolnăvim și mai mult.

Doamnelor și domnilor guvernanți,

Vom putea trece cât de cât onorabil peste această încercare doar dacă vom înțelege odată pentru totdeauna că lucrurile trebuie să fie previzibile. Toate lucrurile, pentru toată lumea.
Nu putem și nu trebuie să ne dorim mistificarea realității, oricât ar fi de neplăcută. Nu putem cere cetățenilor și personalului medical să nu se panicheze cât timp îi ținem în semi-beznă. E ca și cum i-am cere unui șofer să conducă în deplin calm deși e legat la ochi. Doamnelor, domnilor, suntem cu toții în acest autobuz. Nu ne izbiți de zid cu centurile desfăcute!

Înlocuiți, în regim de urgență, servilismul cu raportarea adevărului și ascunderea neajunsurilor sub preș cu transparența totală în comunicare.

Cu urări de sănătate,

Cristian Seidler – deputat USR
Adrian Wiener – medic, senator USR
Emanuel Ungureanu – deputat USR
Silviu Dehelean – deputat USR
Nicolae Ștefănuță – europarlamentar USR
Daniel Popescu – deputat USR
Mihai Goțiu – senator USR
Dan Rădulescu – deputat USR
Dumitru Lupescu – deputat USR
Cristian Ghica – senator USR
Allen Coliban – senator USR
Ana Ciceală – consilier Consiliul General al Municipiul București
Mihai Botez – deputat USR
Cristina Iurișniti – deputat USR
Silvia Dinică – senator USR
Sergiu Vlad Cosmin – deputat USR
Lavinia Cosma – deputat USR
Claudiu Năsui – deputat USR
Lavinia Cosma – deputat USR
Stelian Ion – deputat USR
George Dircă – senator USR
Bogdan Rodeanu – deputat USR
Vlad Alexadrescu – senator USR

Comentarii