22 mart.

Incitarea la violență asupra femeilor în discursul public, ilegală și imorală

  Preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi, deputata USR Cristina Iurişniţi condamnă în mod ferm discursul public al Danei Budeanu, care într-o filmare postată pe canalul său de pe platforma YouTube incită la violență asupra femeilor.

Discursul poate fi cu greu reprodus: “Tre să iei un pumn să-i spargi gura bă. (…) Ele trebuie altoite bă…(…) jap! De față cu toată lumea. Că japul nu e mă ceva nasol, e un jap…din greșeală ți-a scăpat mâna, înțelegi? Și îți scapă mâna direct așa…invers.(…) Ea tre să știe că urmează. Nu se poate, trebuie indusă teroarea.” ”Acest tip de limbaj aduce atingere demnității femeilor și promovează, perpetuează un flagel criminal în România – violența asupra fetelor și femeilor. Este nu doar reprobabil, ci şi ilegal!” atrage atenţia preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi.

Într-un mesaj pe pagina sa oficială, Cristina Iurişniţi condamnă ferm adresarea Danei Budeanu şi face un apel ca aceste situații să înceteze în societatea românească: ”Este inadmisibil ca persoane publice, cu un public larg în mediul online, să incite la săvârșirea de infracțiuni de violență pe criterii de gen. Este și mai trist că astfel de declarații vin din partea unei femei. Dar cu atât mai mult acest derapaj nu poate rămâne nepedepsit”, notează președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse. Conform legii, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are ca principală atribuţie tocmai sancționarea declaraţiilor și acțiunilor profund ofensatoare şi discriminatoare la adresa cetăţenilor României, iar deputata Cristina Iurişniţi anunță că a sesizat  instituția pentru declarațiile revoltătoare ale Danei Budeanu, de incitare la violență împotriva femeilor în cadrul emisiunii sale online. Mai mult, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse transmite că a sesizat și organele competente pentru încălcarea Art.369 din Codul Penal, respectiv incitare la ură și discriminare.

            În trecut, preşedinta Comisiei pentru Egalitatea de Șanse a mai trimis către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării sesizări pe numele consilierului prim-ministrului, Darius Vâlcov și al foștilor miniștri Olguța Vasilescu și Liviu Pop, care au propagat în spaţiul public o serie de simboluri și declarații naziste, precum și a ex-ministrei Doina Pană, pentru jigniri la adresa românilor din diaspora. ,,Am convingerea că instituţiile statului abilitate în aceste cazuri vor lua măsurile ce se impun. În calitate de președinte a Comisiei pentru Egalitate de Șanse, voi reacționa ferm, voi condamna public și sesiza de îndată toate declarațiile publice care incită la ură, discriminare și violență de orice tip, aducându-le rapid la cunoștința instituțiilor abilitate”, a conchis deputata USR Cristina Iurişniţi.


https://www.youtube.com/watch?v=HE0EBWvCm14

Comentarii