Anul acesta se împlinesc 50 de ani de Francofonie la nivel mondial!

In fiecare an, 20 martie este pentru lumea francofonă o zi specială, sarbatoarea limbii și culturii franceze.In aceste zile celebrăm pe cele 5 continente francofonia culturală , dar și francofonia politică, economică și societală.

In România, luna martie stă de obicei sub semnul celebrării Francofoniei.
Valorile promovate în lume de marea familie a Francofoniei, pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală, solidaritatea pentru dezvoltarea și diversitatea culturală a țărilor a determinat România să facă parte din instituția Francofoniei din 1991 în calitate de observator, devenind apoi în anul 1993 membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei / OIF.

Anul acesta vom comunica mai mult în online, pentru sănătatea si siguranța francofonilor din 88 de țări de pe toate cele 5 continente.

Ziua internațională a Francofoniei a fost sărbătorită cu entuziasm și la nivelul. Proiectului bilateral cultural Sezonul Franța-România 2018- 2019, pe care l-am inițiat, promovat si derulat cu sprijinul MAE (am reușit să obțin pentru Bistrița 7000 de euro cofinantare pentru derularea proiectului), a comunității și a autorităților locale, asociațiilor Arfa și Argument/ Corint, a administrației locale, Centrului județean pentru cultură. Mulțumim coordonatorului francez, Asociația Franchesylvanie și primăriei orașului înfrățit Besançon.

Bonne fête à toutes et à tous les 300 milions de francophones du monde entier!

Deputat Cristina – Ionela IURIŞNIŢI

Comentarii