11 mart.

Educația pentru SĂNĂTATE a primit undă verde în Parlament și va ajunge în școli!

Încă din 2017, doamna Deputat Cristina Iurișniți a promovat și a solicitat includerea Educației pentru sănătate în școli prin interpelări adresate Ministerului Educației, prin organizarea de dezbateri cu toți actorii educaționali și prin elaborarea inițiativelor legislative care să completeze actualul cadru normativ.  

Educația  pentru sănătate este obligatorie în statele europene. În România este doar un opțional care ajunge doar la 10% din elevii din România în timp ce educația pentru sănătatea reproducerii, educația sexuală adaptată vârstelor elevilor ajunge în școli în procent de doar 7%! Nu e de mirare că România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce privește mamele minore, abandonul școlar extrem de crescut, care atrage după sine o rată a analfabetismului funcțional uriașă. 

,,După o serie întreagă de demersuri în Parlament, pe ordinea  de zi a Camerei Deputaților se află o modificare la legea 272/ 2004 pe care am inițiat-o alături  de parlamentari din tot spectrul politic tocmai pentru a mai  face un pas în  creșterea acestui procent! Ce prevede mai exact aceasta modificare legislativa?

  1. Obligația organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale de a derula în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru,  programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.
  2. Scopul urmărit este cel de a dezvolta capacităţile psiho-emoţionale ale elevilor, dar și acompetenţelor sociale şi interpersonale.
  3. Obligația tuturor instituțiilor din domeniu de a facilita accesul elevilor la programe de educaţie pentru sănătate, a tuturor elevilor înscrişi în învăţământul preuniversitar.” – Cristina Iurișniți, deputat USR.

Dacă modificările și completările aduse Legii 272/2004 vizează spectrul non-formal al învățământului, se impune introducerea și a unui obiect de studiu autonom sau transversal implementat în materii adiacente. Mai mult, Legea Educației prevede obligația legală a Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății de a elabora o strategie pentru educația pentru sănătate, obligație care trebuia executată până la data de 31 decembrie 2019!

,,În acest context, am solicitat atât în cadrul  audierilor ministrului Educației, cât și prin intermediul unei interpelări sa se aplice legea și să se elaboreze de urgență   strategia  vizând educația pentru sănătate și educația nutrițională, care trebuia deja finalizata la 31 dec. 2019, pentru a fi introdusa în planurile cadru pentru anul școlar 2020 -2021!” – Cristina Iurișniți, deputat USR.

Pe această cale și ținând cont de importanța Educației pentru sănătate, USR îi solicită Ministrului Sănătății și  Educației să continue campania națională de informare a cetățenilor privind igiena, infecția cu coronavirus. Sănătatea publică trebuie să devină o prioritate pe agenda Guvernului, iar orice formă de pasivitate și de iresponsabilitate trebuie drastic sancționate.

,,Din păcate, se pare că în Romania reacționam doar in situații limită, cum e cea legată de  starea de urgență provocată de coronavirus. OMS a declarat stare de urgență mondială încă de la începutul lunii februarie. Trebuie să ținem cont de sfaturile experților de la Organizația Mondială a Sănătății în privința prevenției și să ne luăm  informațiile din surse autorizate, de la medici și specialistii în situații de urgență!

 Totodată, consider că este de datoria autorităților române de a comunica corect și de a demara campanii de informare și conștientizare  în  toate spațiile și instituțiile  publice menite să pună accentul pe prevenție și protejarea cetățenilor!

In școli, programele de educație pentru SĂNĂTATE  trebuie să  ajungă minim de 2 ori prin activitățile nonformale,  extracurriculare, iar in curriculum obligatoriu, strategia pentru educatia pentru sanatate trebuie sa ajungă în anul școlar următor,  conform legii!

Cristina Iurișniți, deputat USR.

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=17540&fbclid=IwAR2LJdTjUZpH6O13quKApjPH69w59q-9yy9-NhDp8RRie8YqANDUP5xLcOs

Comentarii