11 feb.

Brățările electronice pentru agresori, o urgență pentru statul român

Cristina Ionela Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților solicită trimiterea de urgență către Parlamentul României de către Ministerul Afacerilor Interne a proiectului de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Este vorba, printre altele, despre completarea cadrului legal pentru utilizarea brăţărilor electronice atât de necesare pentru supravegherea agresorilor.

            ”A durat peste doi ani să armonizăm legislația cu Convenția de la Istanbul, ratificată de România încă din 2016 și încă un an să avem un proiect privind brățările electronice – prevăzute, de altfel, în Legea nr. 174/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie – Articolul 23, alineatul (1), litera e1) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere”, amintește președinta Iurișniți.

”Cu toate acestea, din 16 iulie 2019, când proiectul de lege a fost lansat spre dezbatere publică și până astăzi, în 10 februarie 2020, această inițiativă legislativă NU a fost transmisă Parlamentului, pentru a putea fi supusă votului în procedură de urgență. Câte femei au murit cu ordinul de protecție în mână, ucise de agresorii lor rămași nemonitorizați de către autoritățile statului, așa cum este legal?”, punctează președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse.

”Guvernanţii uită că în România la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener; deşi introducerea recentă în legislaţie a ordinului de protecţie provizoriu ajută realmente la salvarea unor vieţi, dacă nu continuăm lanţul de măsuri necesare pentru supravegherea agresorilor şi împiedicarea lor să încalce restricţiile, numărul victimelor nu se va reduce semnificativ”, subliniază Cristina Iurișniți, care a semnalat public la debutul lui 2020 brățările electronice pentru agresori nu se regăsesc nici anul acesta în prioritățile bugetare.

            ”Am depus în fiecare an amendamente la Legea bugetului de stat solicitând investiții în campanii de educare și informare privind violența domestică, precum și în infrastructura necesară victimelor violenței domestice. Din păcate, aceste amendamente au fost respinse atât în Comisii, cât și în plen”, precizează deputata USR, Cristina Iurișniți, menționând că-și va reînnoi solicitările cu fiecare ocazie. Mai mult, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați anunță că va insista asupra acestor aspecte și cu ocazia audierii noului Cabinet propus.

 ”Prevenirea și combaterea violenței domestice trebuie să fie prioritatea oricărui Guvern, indiferent cum se numește el sau de cine este propus și susținut. Violența asupra femeilor poate și trebuie să înceteze prin aplicarea în mod real a ordinelor de protecție, adică monitorizarea electronică a agresorilor. Măsura unei țări este dată de modul în care își tratează cei mai vulnerabili dintre cetățenii săi, iar din această perspectivă, România nu este deloc un stat european civilizat și sigur. La fiecare 30 de secunde, o româncă devine victimă a violenței. Câte dintre ele trebuie să fie ucise pentru ca autoritățile să reacționeze?”, transmite Cristina Iurişniţi, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din cadrul Camerei Deputaților. 

Cristina Iurișniți,

Deputat USR

Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse

Comentarii