30 ian.

Alegerea primarilor în două tururi – primul pas către democratizarea și responsabilizarea autorităților locale

Astăzi, Guvernul Orban își angajează răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Proiectul de modificare a legislației electorale prevede că este declarat ales primar candidatul care care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate. „Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care se va consemna în procesul verbal încheiat de biroul electoral de circumscripție, se organizează un al doilea tur de scrutin. Un al doilea tur de scrutin se organizează și în caz de balotaj între candidații la funcție de primar aflați în această situație”, se prevede în proiect.

Nicio modificare pentru alegerea președinților de consilii județene!

Tot în proiectul de modificare a legislației electorale, pe care Guvernul Orban își asumă răspunderea astăzi, se mai prevede că alegătorii care și-au schimbat domiciliul sau reședința cu trei luni înainte de de alegerile locale vor vota tot în localitatea unde au domiciliat, pe liste suplimentare, și nu unde s-au mutat. Guvernul susține că măsura e menită să combată „turismul electoral”.

Și ce facem cu studenții? Dar cu votul celor din diaspora?

Chiar dacă este de acord cu votul în două tururi de scrutin, obiectiv legislativ pe care l-a anunțat demult, Uniunea Salvați România crede că proiectul, în forma actuală, este insuficient pentru a asigura condițiile unui scrutin cu adevărat reprezentativ.

În consecință, am solicitat Guvernului Orban să aducă mai multe modificări proiectului pentru care își angajează, miercuri, răspunderea:

            1. Să modifice condiția de a avea o viză de flotant mai veche de 90 de zile la 60 de zile pentru a putea vota în localitatea de reședință . |Fără această modificare, un număr mare de români – studenți, tineri în general – nu vor putea vota la locale.

            2. Să fie redus numărul minim de semnături necesar pentru depunerea unei candidaturi pentru funcția de primar, președinte de C.J și consilier local ori județean la 0, 5% față  de 1% .  Românii sunt în continuare descurajați să se implice în politică și să reîmprospăteze clasa politică.

            3. Să se modifice legea astfel încât și președinții de consilii județene să fie aleși în două tururi. Dacă se păstrează votul într-un singur tur pentru președinții de consilii județene, impus PSD, județele vor rămâne în continuare la mâna baronilor locali, iar majoritatea cetățenilor nu vor fi reprezentați.

            4. Să fie simplificată procedura de acreditare a observatorilor la alegeri.

Rolul aleșilor locali este unul esențial în buna funcționare a administrării comunităților locale. Dacă ne raportăm la învățământ, aceștia au o serie de prerogative în ceea ce privește finanțarea și administrarea școlilor, or, de foarte multe ori, primarii sau președinții de Consilii Județene uită sau neglijează să își respecte aceste atribuții.

Alegerea primarilor în două tururi reprezintă încă o garanție că, în baza încrederii acordate de o majoritate largă cetățenilor, aceștia vor deveni și mai responsabili în ceea ce privește gestionarea banilor publici în vederea investiției în învățământ, în educația copiilor noștri, singura investiție reala pe termen mediu și lung.

,,Noi, parlamentarii Uniunii Salvați România, rămânem fideli crezului că România merită mai mult, nu doar cârpeli dictate de interesul partidelor aflate vremelnic la putere! Românii trebuie lăsați să voteze, chiar încurajați să facă asta! USR luptă pentru aceste lucruri încă de la intrarea în Parlament și va continua să o facă!” – Cristina Iurișniți, deputat USR.

Comentarii