21 ian.

Comunicat – Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi

Dosarul în care mai mulţi proxeneţi periculoşi din zona Pașcani sunt judecaţi pentru trafic de carne vie, fapte comise în perioada 2007-2008, vine și scoate la iveală detalii șocante!

#Unprimar din județul Iași, #DamianButnariu, primar în Mogoșești Siret , s-a numărat printre „clienții” proxeneților! Acesta a profitat de două minore vândute pe bani de către traficanți chiar în sediul primăriei!

Deși pare incredibil, fapta a fost confirmată chiar de către primarul în cauză, a cărui declarație apare la dosar. Ceea ce este iarăși de necrezut este că acest caz, deși datează din 2007, abia acum – după 12 ani! – a trecut de prima instanță. Procesul urmează să fie reluat la Curtea de Apel.

Dincolo de necesitatea unei urgente demisii din funcție a primarului în cauză, această gravă încălcare a legii și a normelor sociale nu trebuie să rămână nepedepsite. Este de neînțeles cum de primarul are doar calitatea de martor în urma acestor fapte abominabile. De neînțeles este de asemenea durata inadmisibil de mare – 12 ani! – în care abia s-a ajuns la o primă hotărâre de instanță. Cum de neînțeles rămâne în continuare aplicarea legii într-un mod atât de îngăduitor în cazuri de asemenea gravitate, cum este traficul de minori, proxenetismul, abuzul sexual împotriva minorilor.

Cazul de lângă Pașcani vine să demonstreze, din păcate, că drame ca cea de la Caracal de anul trecut, ori fapte ca în cazul traficanților de copii de la Țăndărei, nu sunt singulare în România.

Din păcate, modul în care autorităţile acţionează nu este surprinzător, ci oglindeşte atitudinea acestora faţă de siguranţa cetăţenilor, mai ales a celor mai vulnerabili: copii, fete şi femei, persoane cu dizabilităţi fizice şi psihice, persoane în vârstă.

În România, la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener.

Mai mult, conform datelor oficiale, în primele 6 luni ale anului trecut au fost raportate peste 11.000 de loviri şi alte violenţe comise între membrii familiei – în creştere faţă de 2018.

#Săptămânal, 3 minore au fost violate sau agresate sexual!

Ce trebuie să înţelegem cu toţii este că multe dintre aceste fapte rămân în continuare neraportate tocmai pentru că victimele nu au încredere în autorităţi, care de cele mai multe ori le umilesc sau le ignoră, în ciuda cadrului legal existent.

Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputatilor, continuă să trateze ca prioritate prevenirea şi combaterea violenţei asupra fetelor şi femeilor din România.

Alături de colegii din Uniunea Salvați România, am propus o serie de măsuri necesare şi obligatorii pentru combaterea unor astfel de fapte. Printre acestea, abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu, operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil, operaţionalizarea registrului pentru infractorii sexuali, mărirea pedepselor pentru agresorii sexuale, violuri, hărțuire sau santaj sexual, introducerea și recunoașterea noțiunii de violență cibernetică, mediul online fiind un spațiu unde adolescentele si femeile românce sunt expuse unor agresiuni care trebuie descurajare, condamnate și mai ales sancționate de lege!
Educația și Campaniile de informare și conștientizare sunt instrumente absolut necesare de pus în practică on perioada imediat următoare!
In acest sens am cerut ministrului muncii Violeta Alexandru să deruleze o campanie de informare și prevenire a violenței împotriva femeilor, a violenței sexuale asupra copiilor noștri!
Acest primar PNL nu mai are ce sa caute într-o Primărie! Deci atenție cui acordăm votul!
Siguranța și Educația copiilor și tinerilor noștri sunt prioritare, la fel si exemplul dat de autoritățile statului

Deputat USR Cristina Iurișniți,

Membru în Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse

Comentarii