12 ian.

Supercom trage ultimul tun la Bistrița iar administrația locală PSD-istă ia decizii după interesele și „combinațiile” politico-financiare ale unor persoane lipsite de orice scrupule

Supercom SA trage ultimul tun!
Taxele pentru salubrizare rămân la fel: mai mari cu peste 75%!

Administrația locală din Bistrița ia decizii după cum bate vântul. După ce a anunțat că nu mai poate susține subvenționarea taxei speciale de salubritate către populație, punând locuitorii municipiului reședință de județ în fața faptului împlinit, adică o majorare cu peste 75% a taxei pentru colectarea gunoiului menajer, acum vine viceprimarul Bistriței și „răstoarnă” deciziile administrației locale. Pasămite va susține subvenționarea în continuare a acestor costuri prin bugetul pe 2020, cu peste trei milioane de lei.

„Răstoarnă” aparent, pentru că acești bani sunt tot din buzunarele bistrițenilor. Ceea ce face de fapt administrația locală este să accepte din nou, fără crâcnire, umflarea buzunarelor Supercom, operatorul unic de salubritate, al cărei subordonat a devenit încă de la prima „descălecare” a lor în Bistrița. Cu sau fără subvenție, banii pe care bistrițenii îi plătesc la bugetul local se vor duce tot în cuantumul impus de Supercom, dirijați de către o administrație obedientă.

În total, pe anul în curs, cinci milioane și jumătate de lei în plus față de anul trecut vor merge de la bistrițeni direct în conturile firmei fostului coleg de bancă din Parlament al primarului PSD, Ovidiu Crețu.

„Mecanismul” a fost gândit și pus în aplicare încă din toamnă când, după ce a venit cu un „studiu” realizat de o firmă privată – rămas încă ascuns de ochii publicului – Supercom a cerut tarife mărite, invocând niște investiții viitoare într-o așa zisă eficientizare a sistemului de colectare, care ar trebui să respecte principiul european „plătești cât arunci”. Apoi a intrat în funcțiune unealta PSD și a președintului de Consiliu Județean, ADI Deșeuri, care a votat pentru majorare. S-au obligat astfel, printr-un vot politic controlat de PSD, consiliile locale din întreg județul să impună cetățenilor costuri mai mari pentru un serviciu la fel de deficitar și cu nimic diferit față de cel de până acum.

Inutil să mai spunem că nici Consiliul Județean nu a investit nimic în sistem în ultimii opt ani și nu a început construirea noului depozit, în condițiile în care anul acesta se umple deja prima celulă de la Tărpiu. Președintele Radu Moldovan investește însă în festivaluri, SUV-uri, deplasări externe, handbal și alte obiective de interes electoral.

Întrebăm:
 cum se reflectă banii dați pentru taxa de salubrizare în banii achitați de ADI către Supercom?
 cum se evaluează operatorul de catre ADI?
 cum se masoară efectiv cantitățile recoltate?
 cum se respectă principiul „plătește pentru cât arunci?
 cum „colectează selectiv” Supercom, în condițiile în care are la dispoziție un sistem în care s-au investit 40 de milioane de euro din fonduri europene?

Prin noile condiții impuse administraților locale, Supercom ar vrea acum și plățile în avans pe trei luni, trăgând ultima salvă de tun, înainte de retragerea de după căderea administrației PSD.

Concret, pentru Supercom, județul Bistrița-Năsăud și municipiul Bistrița în special (70% din bani provin de la administrația condusă de primarul Ovidiu Crețu) au ajuns o ”vacă bună de muls” încă din anul 2016, pentru niște servicii pe care le-a operaționalizat abia anul trecut.

Așa nu se mai poate continua!

In calitate de deputat, împreună cu organizația USR Bistrița Năsăud , voi contesta în instanță Hotărârea de Consiliu Local de la Bistrița și voi sesiza Curtea de conturi în privința modului de lucru al Consiliului Județean și ADI Deșeuri. Cetățenii acestui județ nu pot fi bătaia de joc a „combinațiilor” politico-financiare ale unor persoane lipsite de orice scrupule, dar și de orice viziune coerentă și competență în buna administrare a banului public.

Deputat 

Cristina Iurișniți

Comentarii