12 ian.

Administrația bistrițeană, prin primarul Crețu și viceprimarul Niculae continuă să facă jocurile Supercom

Bistrițenii trebuie să spună STOP ultimelor tunuri ale Supercom cu avizul Primăriei, ADI Deșeuri și a baronilor de la conducerea CJ!

Administrația bistrițeană continuă să facă jocurile Supercom, compania deținută de un fost senator PSD, prieten de Parlament și afaceri cu Ovidiu Crețu, ce derulează afaceri prospere în fiefurile locale ale partidului.

Supercom a câștigat licitatia organizată de ADI Deseuri cu o ofertă de 46% din valoarea estimata a contractului (55,6 milioane lei), pentru ca ulterior, prin solicitari succesive să obțină majorarea tarifelor prin semnatura lui Radu Moldovan și a primarilor din județ.

Marirea taxelor de salubritate cu 75% pentru consumatori este consecința acceptării condițiilor cerute de Supercom la sfârșitul anului trecut, privind majorarea tarifelor aferente contractului cu ADI Deseuri BN.
Voi cere ca acest contract să fie transparentizat, fiind un document de interes public care prevede jefuirea sistematică a cetățenilor județului!

Pe parcursul a câtorva ani, taxele pe tona de deșeuri s-au mărit de câteva ori nejustificat, Supercom invocând de-a lungul timpului atât necesitatea unor investitii, cât si taxa instituită
prin OUG74/2018 pentru deșeurile ce urmează a fi eliminate la depozitare.
Practic, se instituie taxe mai mari in sarcina cetatenilor pentru servicii cărora le-au fost dedicate bugete publice generoase de-a lungul timpului.
Contractul cu operatorul de salubritate ar fi trebuit sa fie ultima etapa din operationalizarea SMID, Sistemul de Management Integrat al Deseurilor, un sistem finantat din fonduri europene (147,9 milioane de lei) ce include si centrul de la Tarpiu.

Cât despre colectarea selectivă, de la campanii de informare și constientizare până la dotări, amenajări, monitorizare și verificare a colectării selective, mai e cale lungă!!
Vom intra din 2020 în infrigement și vom plăti amenzi de 200 de mii de euro/ zi pentru ca nu am respectat angajamentele europene, având doar 13, 8 % în loc de minim 50% colectare selectivă și reciclare.

Acest sistem ar fi presupus ca, încă de la operationalizare, deșeurile să fie colectate selectiv către stațiile de colectare și transfer, pentru ca mai apoi sa fie depozitate ecologic.

Desi Supercom a incasat bani pentru colectare selectivă încă din 2016, în realitate aceasta a devenit operațională foarte tarziu, abia in cursul anului 2018.
Si ca si cum ar fi fost luati prin surprindere, s-a stabilit un tarif exorbitant pentru colectarea si transportul separat al deseurilor reciclabile, la aproape 1000lei/luna.
Asta deși colectarea selectivă ar trebui incurajata prin practicarea unor tarife mai mici! Aceste condiții puteau fi prevăzute la semnarea contractului, atât de către ADI cât și de către Supercom. Cu toate că operatorul le-a stiut încă de la ofertare si le-a asumat prin contract, administratia bistriteana le-a raspuns pozitiv tuturor solicitarilor, fara rezerve prin măriri de prețuri în lanț!

După tunul cu pârtia de schi care a îndatorat orașul, PSD ne arată la final de mandat tunurile financiare și ipocrizia unei administratii ineficiente pentru cetățeni!
O administratie ce a căpușat bugetele locale pentru infaptuirea unor proiecte ce nu au legatura și utilitate fata de nevoile cetătenilor!
Confruntati cu perspectiva pierderii puterii la alegerile de anul acesta, alesii locali PSD forteaza cheltuieli exorbitante din buget peste tot unde li se permite.

Degeaba au dat înapoi pe ultima sută de metri cu subvenția pe taxă de salubritate, ca urmare a presiunii publice, asta e doar praf în ochi pentru naivi! De fapt, tot noi cetățenii vom plăti oalele sparte!

In perioada imediat următoare, în calitate de parlamentar USR BN, împreună cu Organizația USR Bistrița voi face demersuri pentru a obține anularea în instanță a hotararii de Consiliu Local prin care s-a mărit taxa de salubrizare in municipiul Bistrita. Orice HCL împotriva intereselor cetățenilor se poate contesta în instanță!

De asemenea, împreună cu colegii din USR BN și din alte județe vom identifica practicile nelegale ale companiei SUPERCOM SA și vom sesiza instituțiile competente ale statului!

Deputat 

Cristina Iurișniți

Comentarii