25 oct.

Ziua Armatei – Comunicat de presă

Azi am participat la manifestările organizate cu ocazia Zilei Armatei, o instituție care se bucură de credibilitate în rândul populației.

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

            Ziua de 25 octombrie, Ziua Armatei Române este legată în mod direct de ziua de naștere a Regelui Mihai I al României, care, în 1944, era comandatul suprem al Armatei. Generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru eliberarea orașul Carei și, totodată, a ultimului colț de pământ românesc rămas sub ocupație horthystă, nu întâmplător chiar de ziua suveranului României, Regele Mihai I, un simbol al rezistenței, speranței și demnității românești. Generalul Avramescu a plătit apoi cu viața opoziția sa față de sovietici, el fiind asasinat de ocupanții comuniști în anul 1945. După retragerea trupelor sovietice din România, ziua de 25 octombrie a fost declarată oficial Ziua Armatei Române, astfel că, în mod ironic, comuniștii au continuat să serbeze astfel ziua Regelui pe care ei îl alungaseră din țară, ignorând însă, intenționat, contribuția acestuia la eliberarea tării și scurtarea celui de Al Doilea Război Mondial, în Europa.

Astăzi, mai mult ca oricând este necesar să ne raportăm la adevărata istorie, la valorile democratice, la principii și integritate, la norme de conduită profesională și morală.

Armata României este instituția care a trecut în ultimii 30 de ani, fără îndoială, prin cea mai radicală reformă post decembristă, adaptându-se în mod profesionist la noile realități europene și globale, dovedind credibilitate, profesionalism și implicare în acțiuni militare strategice regionale și mondiale, fiind unul dintre cei mai importanţi contributori la creșterea credibilității României în lume. 

Deputat

prof. Cristina – Ionela IURIŞNIŢI

Comentarii