17 oct.

Hărţuirea sexuală şi mesajele discriminatoare nu pot fi tolerate în spaţiul public

n data de 10 octombrie 2019, ministrul interimar Teodorovici a răspuns într-o manieră nepermisă jurnalistei care-i adresa o serie de întrebări după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament şi guvernul Dăncilă a fost demis: ”Sunteţi liberă diseară ca să vă spun ce? Nu prea vă văd la faţă!”, dialogul continuând înr-o formă greu de reprodus.

”Moţiunea de cenzură a dat jos guvernul, nu a eliminat însă şi comportamente, limbaj si atitudini sexiste care aduc atingere demnităţii femeilor. Este inacceptabil ce s-a întamplat. E o hărţuire sexuală la locul de muncă şi unde anume? În Parlamentul României! Acest tip de discurs este nu doar reprobabil, ci şi ilegal!” atrage atenţia preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi într-un mesaj public pe pagina sa oficială.

”Niciunei persoane, cu atât mai mult cu cât ocupă o funcţie publică, nu îi sunt permise astfel de derapaje. Asistăm recent la o pleiadă de mesaje, declaraţii şi postări jignitoare din partea demnitarilor. Conform legii, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are ca principală atribuţie tocmai sancţionarea declaraţiilor şi acţiunilor profund ofensatoare şi discriminatoare la adresa cetăţenilor României”, evidenţiază Cristina Iurişniţi.

”Vom sesiza CNCD cu privire la aceste declaraţii ale domnului Orlando Teodorovici, căruia îi solicit public să-şi ceară scuze reale, asumate pentru modul jignitor în care s-a adresat unei femei”, adaugă preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse.

”În România hărţuirea sexuală şi hărţuirea la locul de muncă sunt realităţi dureroase pe care autorităţile au datoria legală şi morală să le combată, nu să le amplifice prin declaraţii umilitoare!” subliniază deputata USR Cristina Iurişniţi.

În trecut, preşedinta Comisiei pentru Egalitatea de Șanse a mai trimis către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării sesizări pe numele consilierului prim-ministrului, Darius Vâlcov şi al fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care au propagat în spaţiul public o serie de simboluri şi declaraţii naziste, precum şi a ex-ministrei Doina Pană, pentru jigniri la adresa românilor din diaspora.

,,Am convingerea că instituţiile statului abilitate în aceste cazuri vor lua măsurile ce se impun. Dar mai mult decât atât, fac un apel către toţi politicienii, indiferent de afilierea politică să descurajeze astfel de manifestări şi să le sancţioneze cu fermitate atât pe plan personal, cât şi în cadrul formaţiunilor politice din care fac parte. Avem datoria să dăm un exemplu adecvat, să creştem încrederea cetăţenilor în instituţiile statului şi respectul pentru funcţia publică şi legislaţia în vigoare”, a conchis preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi.

Sursa cdep.ro

Comentarii