10 sept.

Al 3-lea Congres european al profesorilor de limba franceză. Oportunități extraordinare care așteaptă să fie fructificate în Educație

Una din valorile europene este învățarea pe tot parcursul vieții.
Al 3-lea Congres european al profesorilor de limba franceză a adus în aceste zile împreună reprezentanți de marcă ai mediului academic din diferite țări europene, diplomați, cercetători, profesori, edituri, artiști, reprezentanți ai Institutului francez, centre si institute lingvistice. Parteneri media: TV5 Monde si RFI. A fost o bucurie să revăd oameni dragi ai CLA de Besançon, Florian Chapey, Hélène Vanthier

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Centrului de lingvistică aplicată CLA de Besançon, în cadrul Congresului european, am descoperit împreună oportunități extraordinare care așteaptă să fie fructificate,

Provocări pentru această sesiune parlamentară

Reînființarea secției bilingv francofone din cadrul Colegiului National Andrei Muresanu din Bistrița. Am fost diriginta ultimei promoții a acestei filiere care a dat tineri valoroși care acum profesează în Franța , Belgia dar și România.
Ea trebuie reînființată tocmai pentru calitatea ofertei educationale si deschiderii internaționale în parteneriat cu Institutul Francez.
După finalizarea Sezonului Franța-România 2018-2019, Besançon100Bistrita portret în oglindă, următoarea provocare va fi demararea dosarului de constituire a unui sediu al Alianței Franceze la Bistrița, pentru dezvoltarea relațiilor socio- economice și culturale între cele 2 orașe, dezvoltarea unui centru de cursuri de limbă franceză orientate tematic pentru obținerea diplomei internaționale DELF/ franceza turismului, franceza in domeniul afacerilor, administrativ, juridic, in domeniul noilor tehnologii.
Ideile nu lipsesc, nici diferitele oportunități de colaborare pentru a aduce progres in educație, schimb de bune practici în domenii diverse: studii de licență sau Master în universități francofone, schimb de produse locale, schimburi asociative, întreprinderi mixte, parteneriate cu Camera de Comerț din Besançon, convenție de colaborare cu CLA de Besançon.

Mulți foști elevi, tineri valoroși și-au continuat studiile în Franța sau într-o universitate francofonă, s-au dezvoltat profesional excelent prin intermediul limbii și culturii franceze.
Din păcate au fost mai apreciați acolo decât in propria țară!

  Totul pornește de la Educație! 

Deputat
prof. Cristina Iurișniți

Comentarii