28 iul.

Despre drama Alexandrei. Punct de vedere în cazul Caracal

Drama Alexandrei și a familiei sale este problema noastră a tuturor. Siguranța cetățeanului, în special a adolescentelor și femeilor din România este încă o utopie! 

În calitate de femeie, mamă dar si președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse,  salut și susțin mesajele din presă, din mediul asociativ, a femeilor implicate civic sau politic  în viața cetății și care reprezintă curajul unui semnal de alarmă tras în ceasul al 13-lea! 

După cazul crimei din martie 2019 de la Sighet, trăim din nou cronica unei morți anunțate! Trăim într-o țară pentru care femeia este un cetățean de categoria a 2-a! 

Drama Alexandrei și a familiei sale este problema noastră a tuturor. Siguranța cetățeanului, în special a adolescentelor și femeilor din România este încă o utopie! Ce poți simți, dacă nu furie, disperare dar și speranță în schimbarea care parcă ocolește acest popor.

Până la urmă, totul pornește de la Educatie! Inclusiv polițiștii au nevoie de instruire și educație permanentă, au nevoie de psihologi care sa le scoată din cap aberațiile misogine si sexiste!  

Poliția de prea multe ori nu ia în serios plângererile femeilor sau a adolescentelor abuzate, violate sau pe cale de a fi ucise. lipsa de profesionalism este strigătoare la cer! 

La Sighet, în primăvară, o femeie a fost ucisă cu ordinul de protecție la purtător…

La Caracal , Alexandra a sunat în gol  de trei ori la numărul de urgenţă 112 .

            Cert este că Alexandra a apucat să sune joi de trei ori la 112. Ultimele cuvinte au fost „Vine, vine”, iar apoi apelul s-a întrerupt brusc, a confirmat chiar Ioan Buda, şeful Poliţiei Române, demis seara trecută din cauza modului defectuos în care s-a acţionat la Caracal.

Moartea Alexandrei a scos la iveală din nou mentalități învechite ale unui stat nepăsător, impotent, indolent și pasiv 30 de ani la schimbările de respectare a drepturilor cetățenești fundamentale.

Avem nevoie urgentă de :

– eliminarea procedurilor absurde legate de obținerea unui mandat în astfel de cazuri clare.

-modificări urgente pentru facilitarea localizărilor  apelurilor 112

-fonduri alocate STS, siguranței cetățeanului, fonduri pentru brățările electronice,  nu pentru vitamina D care oricum e gratuită prin lumina solară;

– eliminarea din  legea recursului compensatoriu a  scăderii termenelor de prescripție a răspunderii penale inclusiv pentru infracțiunile de viol și pedofilie.

Între timp, VVD ne informează că vrea referendum pentru creșterea pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie! 

#stopcrimelor și violenței împotriva femeilor

#siguranță pentru cetățeni

Deputat
prof. Cristina Iurișniți

Comentarii