26 iul.

România se află pe un rușinos loc I la numărul de mame adolescente. 18.000 de adolescente din România au devenit mame anul trecut, dintre care 700 au sub 15 ani

IMPLICARE pentru SCHIMBARE!

România se află pe un rușinos loc I la numărul de mame adolescente.

Educația pentru sănătate cu componenta educației sexuale trebuie să ajungă în școli pentru binele copiilor noștri.

Încă din 2017 atrăgeam atenția asupra acestui flagel, asupra necesității introducerii Educației pentru sănătate sexuală in școli, prin programe de prevenție, module obligatorii în cadrul orelor de biologie si dezvoltare personală. 
Am reușit in Comisia de învățământ și în Plenul Camerei Deputaților ca acest lucru să se întâmple obligatoriu, și nu opțional, începând cu 2021 prin modificarea art.65 din LEN 1/ 2011
De asemenea, am inițiat o modificare legislativă la legea protecției copilului, 219/ 2004 pentru a introduce obligatoriu activități nonformale de educație pentru sănătate în școli, cel puțin o dată pe semestru.

Organizația „Salvați Copiii „confirmă din nou că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul mamelor adolescente.
18.000 adolescente sub 19 ani au devenit mame in 2018, din care 700 sub vârsta de 15 ani și peste 17.000 se încadrează in grupa de vârstă 15-19 ani.

Cele mai multe mame adolescente provin din mediul rural : 65% dintre cele sub 15 ani și 67% dintre cele cu vârsta între 15 și 19 ani.
Prin urmare, consecințele sunt în mod cronic grave și, din păcate, ireversibile: nașteri premature, mortalitate infantilă ridicată, copii crescuți de copii, în medii socio-economice vulnerabile și precare, perpetuând discriminările, mărind astfel abandonul școlar și cifra analfabeților funcțional.

#educațiesexualăînșcoli
#educațiepentrusănătate

Deputat
prof. Cristina Iurișniți
Membru în Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse 

Comentarii