26 iul.

Primii pași ai USR pentru ca românii să se întoarcă acasă

Tot mai mulți români pleacă și se stabilesc în afara granițelor. Plecarea oamenilor este cea mai mare dramă națională din ultimii 30 de ani, iar ultimele statistici nu sunt deloc îmbucurătoare.

România rămâne o țară de emigrare, cu cea mai mare rată de creșterea anuală a populației din diaspora și cu una dintre cele mai numeroase diaspora la nivel mondial.

De trei decenii, românii pleacă, unii dintre ei pentru a nu se mai întoarce niciodată. Confruntați cu sfidarea și marginalizarea din partea politicienilor și alungați de focarele de corupție endemică care au parazitat România post-decembristă, românii au declanșat un adevărat exod care pare tot mai greu de oprit.

Vorbim deja de peste 5 milioane și jumătate de români, fără a mai lua în calcul și comunitățile istorice, pe un trend de creștere anuală care a depășit 7%.

Clasa politică a ignorat până acum acest aspect și a marginalizat ceea ce este cel mai probabil cel mai numeros sector al populației României, încălcându-le, nu de puține ori, drepturile și încercând să limiteze rolul lor în viața politică a României.

Limitarea emigrației este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm astăzi, însă avem nevoie și de programe prin care să corectăm relația cu românii din străinătate și să favorizăm întoarcerea lor acasă.

Cum putem face asta? Avem nevoie de strategie coerentă prin care românii de pretutindeni să poată fi implicați în viața României la același nivel ca și cei din țară. Trebuie create structuri prin care românii din Diaspora să fie informați și să participe la cât mai mulți acțiuni de integrare. Limitele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în forma actuală, sunt evidente. Încredințarea atribuțiilor de coordonare a politicilor privind românii din Diaspora trebuie acordată la un nivel de responsabilitate ridicat, eventual unui viceprim-ministru, într-o structură guvernamentală optimizată, dublată, în perspectivă, de agenții guvernamentale specifice.

Românii din Diaspora nu sunt doar cei mai relevanți ambasadori ai României în lume. Ei sunt un pol de coagulare a factorului economic, social și cultural și chiar, putem spune, principala garanție de securitate a României. Au nevoie de cineva care să înțeleagă asta și să acționeze în consecință.  

Comentarii