05 iun.

Situație fără precedent în istoria admiterii la liceu. Stimați guvernanți, interesul și binele copiilor trebuie să fie mai presus de orice calcul, orgoliu și interes politic!

În baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, am solicitat doamnei inspector școlar general Camelia Tabără o informare privind cifrele de școlarizare aprobate pentru anul școlar 2019-2020, în județul Bistrița-Năsăud, defalcat pe unități de învățământ, în condițiile în care broșura de admitere la liceu pentru sesiunea 2019 nu a fost încă tipărită în județul Bistrița-Năsăud, nici până la această data, cu aproape o lună întârziere. Elevii de clasa a VIII- a termină cursurile în această săptămână, iar înscrierea pentru Examenul de Evaluare Națională a avut loc deja, dar din păcate elevii nu au primit încă broșura care îi informează în privința locurilor pentru admiterea la liceu.

Broșurile de admitere la liceu 2019 trebuia să fie publicate pe 13 mai 2019, conform unui ordin de ministru și înmânate elevilor. În alte județe din țară, sau la București spre exemplu, după ce sindicatele și reprezentanții părinților au acuzat-o pe Ecaterina Andronescu că intenționează să acorde peste 45% dintre locuri la școlile profesionale, ministrul s-a răzgândit și a aprobat 15% pentru profesional, din totalul de locuri la liceu și în cele din urmă au apărut și broșurile. Nu același lucru s-a întâmplat și în județul Bistrița-Năsăud unde în lipsa unei poziții clare și asumate de către sindicatele cadrelor didactice și/sau a asociațiilor de părinți, din luna ianuarie a.c. conducerea IȘJ-BN nu s-a putut decide asupra numărului de clase și a profilului acestora, intervenindu-se adesea prin forța deciziei unilaterale și fără o finalitate care să urmărească interesul și opțiunile elevului, absolvent de clasa a VIII a. Doar modificări pe hârtie a cifrelor și a numărului de clase, tăierea unor clase sau mutarea diferitelor specializări de la o școală la alta, în funcție probabil de diferite interese, simpatii și atitudinea directorilor. O viziune, fără viziune. Opriți-vă, ne-ați abramburit de tot!

Stimați guvernanți, interesul și binele copiilor trebuie să fie mai presus de orice calcul, orgoliu și interes politic!

#Fără politizarea școlilor ajungem departe.

Deputat
prof. Cristina Iurisniti
Membru in Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse

Comentarii