17 mai

Vă invităm astăzi, 17 mai 2019, ora 16.00, la Casa Argintarului, Sezonul Cultural Franța-România

MPLICARE pentru SCHIMBARE! 
Bistrița și Besançon sunt din nou împreună în cadrul Sezonului cultural Franța-România!  Am adus comunității locale acest proiect pentru a consolida relațiile dintre cele 2 țări europene, care istoric și cultural au o relație specială de secole. Din 1997 cele 2 orașe sunt înfrățite și periodic exista proiecte care promovează și consolidează cooperarea dintre cele 2 comunități. Ca profesor la Colegiul Andrei Mureșanu manager de proiecte de cooperare educațională și acum deputat de B-N, am reușit în ultimii ani să atrag pentru tinerii și profesorii Bistriței aproximativ 30 de mii de euro, ultimul proiect din cadrul Sezonului Franța-România, aducând în atenție nu doar schimburile culturale,  între școli, asociații de prietenie și profesionale, ci și dimensiunea europeană a Francofoniei, a  schimburilor economice și turistice prin promovarea agricultorii bistrițene și a producătorilor locali: apicultori, fermieri, artizani.
Producătorii locali din județ, cei din Asociația Produs în Bistrița-Năsăud care au participat și la acțiunile de la Besançon  și nu numai,  au nevoie de sprijinul deocamdată prea firav al autorităților locale. De cele mai multe ori e dezinteres și nepăsare! 
E mare nevoie de investiții pentru  fermele agro-turistice din județ, pentru colectarea și prelucrarea produselor locale,  de promovare, de schimburi de experiență cu fermierii francezi, de un cadru legislativ în special la nivel european care să încurajeze dezvoltarea producătorilor locali! 
Cu siguranța e nevoie de eliminarea birocrației în accesarea fondurilor europene, promovarea  producătorilor și certificarea  produselor locale identitare!  Legislația europeană și cea națională trebuie să vină cu finanțare clară în sprijinul micilor fermieri și a producătorilor locali care prin agro-turism pot să aducă valoare adăugată județului.

Iată si programul acțiunilor din aprilie-iulie, dar si a evenimentului de vineri 17 mai: Pașaport pentru Europa viitorului.

Avem nevoie de educație civică și culturală europeană în scoli, de promovarea Programului Erasmus + care își va dubla bugetul în exercițiul financiar 2021-2027 la 30 de miliarde de euro! 
Să ne cunoaștem mai bine valorile naționale dar și europene prin experiențe de învățare care să ne arate clar că locul nostru e în Europa și nu în afara ei! 

Deputat
prof. Cristina Iurisniti

Comentarii