13 mai

Reprezentanții PSD nu ratează nicio ocazie să facă România de râs în Europa și să incite la ură și discriminare

În luna septembrie 2018, depuneam la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o sesizare cu privire la gravele derapaje din discursurile publice ale lui Liviu Pop şi Darius Vâlcov.

La acel moment, prin delaraţii asumate public, Liviu Pop afirma că Forumul Democrat German este continuatorul unei organizaţii naziste, fapt care contravine flagrant legislaţiei în materia combaterii discriminării şi a promovării simbolurilor naziste, fasciste, xenofobe sau rasiale.

La acel moment, CNCD, în temeiul legii, a constatat derapajele grave din discursul public ale celor doi şi i-a sancţionat după cum urmează:

Darius Vâlcov: 2000 de lei amendă contravenţională;

Liviu Pop: avertisment.

În loc să prezinte scuze publice pentru cele afirmate cu privire la Forumul Democrat German, dând dovadă de o minimă decenţă şi responsabilitate, Liviu Pop a ales să conteste în instanţă decizia de sancţionare, chemându-mă în judecată alături de CNCD pe data de 21 iunie 2019, citaţia fiind emisă în 23 aprilie 2019.

Dreptul de acces la justiţie este de necontestat, însă, în acelaşi timp, acestuia îi corespunde corelativ o obligaţie de responsabilitate. În momentul când ocupi o funcţie de demnitate publică şi faci anumite afirmaţii jignitoare şi discriminatoare, eşti conştient că impactul pe care mesajul tău îl poate avea în societate poate provoca grave prejudicii şi poate afecta categorii sociale însemnate. În calitate de preşedintă a Comisiei de egalitate de şanse a Camerei Deputaţilor, mi-am făcut doar datoria de a sesiza oficial Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în privinţa promovării în spaţiul public de către fostul ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, a unor afirmaţii false, care incitau la ură şi discriminare etnică.

Domnule Pop, la acel moment aşteptam cu toţii scuze publice din partea dumneavoastră, ca o dovadă minimă de decenţă şi respect. Nici până la acest moment nu le-am primit şi nici nu mai am vreo speranţă că o veţi face.

Prejudiciile create de senatorul PSD Liviu Pop, care nici până astăzi nu și-a prezentat scuze publice pentru afirmațiile făcute în august 2018, sunt cu atât mai însemnate dacă se ia în calcul moțiunea semnată de 22 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, reprezentând 11 state membre, prin care s-a cerut o investigație asupra modului în care România își protejează minoritățile. Reprezentanții PSD susțin pe toate vocile și pe toate căile de comunicare cât de buni patrioți sunt ei, dar nu ratează nicio ocazie să facă România de râs în Europa și să incite la ură și discriminare.

http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=18148

Deputat
prof. Cristina Iurisniti
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse

Comentarii