08 mai

Clarificare cu privire la situația Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu” din Bistrița

Clarificare cu privire la situația Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu” din Bistrița în ceea ce privește alocarea fondurilor necesare pentru reabilitare și modernizare.

Colegiul Rebreanu se află în proprietatea Parohiei Evanghelice din Bistrița, iar prin Hotărârea Consiliului Local nr. 19/2014, instituția de învățământ a trecut în administrarea Municipiului Bistrița. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 92 de ani și a fost calificat ca fiind un contract de admnistrare, însă proprietatea este în continuare deținută de Parohia Evanghelică, persoană juridică de drept privat.

Astfel, controversa iscată a fost cu privire la posibilitatea Colegiului de a accesa fonduri din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru consolidare și modernizare, în contextul în care acesta nu se află pe proprietatea publică sau privată a municipiului (condiție impusă de OUG 28/2013), ci doar în administrarea acestuia.

Într-adevăr, nefiind în proprietatea publică sau privată a municipiului, obiectivul de investiții nu se încadrează pe textul legal al Ordonanței 28. Însă nu este de datoria Ministerului Dezvoltării să propună modificarea legislației în așa fel încât orice obiectiv care satisface un interes public să poată fi consolidat și modernizat?

Domnule Ministru Suciu, în calitate de ministru și om politic bistrițean, este de datoria dumneavoastră să identificați soluții, nu să încercați să găsiți scuze care să justifice lipsa de implicare în problematica semnalată.

Colegiul Național Liviu Rebreanu este o instituție de învățământ care satisface un interes public, dată fiind importanța pe care o are în viața comunității bistrițene. Nu ne putem ascunde în spatele unor norme legale care pot fi lacunare și care nu răspund în totalitate realității.

Găsiți soluții, nu scuze!

Răspunsul Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice:

http://www.cdep.ro/interpel/2019/r7185A.pdf

Deputat
prof. Cristina Iurisniti

https://www.cristinaiurisniti.ro/wp-content/uploads/2019/05/raspuns-CNLR.pdf

Comentarii