19 apr.

Scrisoare deschisă adresată doamnei ministru Ecaterina Andronescu. Violența în școli trebuie să înceteze prin educație

Implicare pentru schimbare

Violența în școli trebuie să înceteze prin educație

             In calitate de președintă a  Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, îmi exprim solidaritatea cu victimele violenței fie că sunt elevi sau profesori, și condamn ferm toleranța față de agresori! De asemenea imi exprim dezaprobarea fata de decizia făcută recent publică a conducerii Liceului Spiru Haret din Ploiesti.

În contextul atacului violent asupra unei profesoare de matematică în incinta Liceului Spiru Haret din Ploiești și la un an distanță de la crima asupra unei educatoare din București, comisă la grădinița unde aceasta își desfășura activitatea, pare că nimic nu s-a schimbat. Aceasta deși recent legislația autohtonă a suferit modificările necesare pentru armonizarea cu Convenția de la Istanbul, iar  autoritățile au obligația morală și legală să ia măsurile ce se impun.

            Lansez un nou apel public privind necesitatea prevenției și combaterii violenței care face nepermis de multe victime în România. O dată la 5 zile, o femeie își pierde viața în urma unui atac violent. Este clar că avem nevoie de măsuri reale și este datoria noastră să transmitem un mesaj de solidaritate cu victimele. Agresorii nu pot fi tolerați, iar spațiul public, școlile, locul de muncă și domiciliul trebuie să fie locuri în care cu toții să ne simțim în siguranță!

            Stimată doamnă ministru, în calitate de cadru didactic, președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și membră a Comisiei de învățământ din Camera Deputaților consider că recentul caz al atacului de la Ploiești  trebuie adus în atenția publică. Femeile victime ale violenței trebuie să știe că nu sunt singure, legea le protejează. Mai ales în instituțiile de învățământ, atenția și măsurile luate de autorități pentru siguranța dascălilor și a copiilor trebuie să fie sporite. Condamn cu fermitate violența din școli! Siguranța din unitățile de învățământ din România  trebuie să devină o prioritate pentru MEN, pentru orice comunitate și pentru orice director de școală. În același timp violența împotriva femeilor trebuie stopată prin legislația în vigoare dar și prin campanii de conștientizare antiviolență! Schimbarea reală, nu cea mimată  începe cu fiecare dintre noi! Mesajul meu public este de solidaritate și de condamnare a oricărei forme de violență  în spațiul școlii, violență  ale carei victime pot fi atât elevii  cât și profesorii!

 Doamnă ministru Andronescu,  trebuie să înțelegeți că nu aveți dreptul să rămâneți indiferentă la aceste abuzuri și violențe continue  asupra siguranței cadrelor didactice.

 Ajunge atâta umilință și abuzuri la adresa cadrelor didactice, a siguranței și statutului unei meserii care formează viitorul unei țări. Cum vom reforma școala, cum vom reduce abandonul scolar, analfabetismul functional de 40 % care ne plasează la coada Europei sau cum vom pierde un  rușinos loc I european în privința ratei sarcinilor accidentale la nivelul adolescentelor de 12-15 ani?

Trăim in țara Absurdului maxim:  în România hoții și condamnații conduc țara, victimele sunt găsite vinovate. In România, profesorii în loc să se ocupe exclusiv cu predarea și organizarea de activități educaționale cât mai atractive pentru elevi, trebuie să aibă abilități de oameni de ordine.
Tot ei sunt vinovați pentru că siguranța în școli  este precară. Injustiția parcă a devenit lege in România! Statul nu e capabil să asigure siguranța în școli, de la elevii care își pierd viața în fose septice până la profesorii înjunghiați în incinta școlii.

Iată ce a decis conducerea liceului din Ploiești:
„Victima se face răspunzătoare în sensul în care nu a respectat prevederile articolului 50 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al colegiului”, se arată în procesul verbal al comisiei de cercetare întrunit la Liceul „Spiru Haret”.

Conform articolului invocat, profesorul de serviciu „supraveghează intrarea elevilor în școală, împreună cu portarul”.
Voi propune alături de colegii din comisiile de învățământ de la Senat și Camera Deputaților o modificare legislativă care să reglementeze asupra activității  profesorilor care ar trebui să se ocupe exclusiv de activitățile didactice de  predare, învățare și evaluare nu de siguranța din școli care ar trebui asigurată de firme specializate de pază si protecție. Poate veți grăbi lucrurile printr-o hotărâre de ministru, dacă intr-adevăr vă pasă de siguranța din școlile României europene, atât a elevilor care în 2019 încă mai învață  în 2355 de școli cu toaleta în fundul curții, cât și a cadrelor didactice, adevărații “fabricanți de oameni”cum spunea Petre Țuțea.

In acest context extrem de îngrijorător,vă  solicit public doamnă ministru să explicați concret care vor fi  masurile pe care le veți lua în perioada imdiat următoare în sprijinul siguranței și a stopării violenței din școli.

 Deputat
prof. Cristina Iurișniți
Membru in Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse 

Comentarii