
Scrisoare deschisă adresată doamnei ministru Ecaterina Andronescu. Violența în școli trebuie să înceteze prin educație
Implicare pentru schimbare
Violența în școli trebuie să înceteze prin educație
In calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, îmi exprim solidaritatea cu victimele violenței fie că sunt elevi sau profesori, și condamn ferm toleranța față de agresori! De asemenea imi exprim dezaprobarea fata de decizia făcută recent publică a conducerii Liceului Spiru Haret din Ploiesti.
În contextul atacului violent asupra unei profesoare de matematică în incinta Liceului Spiru Haret din Ploiești și la un an distanță de la crima asupra unei educatoare din București, comisă la grădinița unde aceasta își desfășura activitatea, pare că nimic nu s-a schimbat. Aceasta deși recent legislația autohtonă a suferit modificările necesare pentru armonizarea cu Convenția de la Istanbul, iar autoritățile au obligația morală și legală să ia măsurile ce se impun.
Lansez un nou apel public privind necesitatea prevenției și combaterii violenței care face nepermis de multe victime în România. O dată la 5 zile, o femeie își pierde viața în urma unui atac violent. Este clar că avem nevoie de măsuri reale și este datoria noastră să transmitem un mesaj de solidaritate cu victimele. Agresorii nu pot fi tolerați, iar spațiul public, școlile, locul de muncă și domiciliul trebuie să fie locuri în care cu toții să ne simțim în siguranță!
Stimată doamnă ministru, în calitate de cadru didactic, președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și membră a Comisiei de învățământ din Camera Deputaților consider că recentul caz al atacului de la Ploiești trebuie adus în atenția publică. Femeile victime ale violenței trebuie să știe că nu sunt singure, legea le protejează. Mai ales în instituțiile de învățământ, atenția și măsurile luate de autorități pentru siguranța dascălilor și a copiilor trebuie să fie sporite. Condamn cu fermitate violența din școli! Siguranța din unitățile de învățământ din România trebuie să devină o prioritate pentru MEN, pentru orice comunitate și pentru orice director de școală. În același timp violența împotriva femeilor trebuie stopată prin legislația în vigoare dar și prin campanii de conștientizare antiviolență! Schimbarea reală, nu cea mimată începe cu fiecare dintre noi! Mesajul meu public este de solidaritate și de condamnare a oricărei forme de violență în spațiul școlii, violență ale carei victime pot fi atât elevii cât și profesorii!
Doamnă ministru Andronescu, trebuie să înțelegeți că nu aveți dreptul să rămâneți indiferentă la aceste abuzuri și violențe continue asupra siguranței cadrelor didactice.
Ajunge atâta umilință și abuzuri la adresa cadrelor didactice, a siguranței și statutului unei meserii care formează viitorul unei țări. Cum vom reforma școala, cum vom reduce abandonul scolar, analfabetismul functional de 40 % care ne plasează la coada Europei sau cum vom pierde un rușinos loc I european în privința ratei sarcinilor accidentale la nivelul adolescentelor de 12-15 ani?
Trăim
in țara Absurdului maxim: în România
hoții și condamnații conduc țara, victimele sunt găsite vinovate. In România,
profesorii în loc să se ocupe exclusiv cu predarea și organizarea de activități
educaționale cât mai atractive pentru elevi, trebuie să aibă abilități de
oameni de ordine.
Tot ei sunt vinovați pentru că siguranța în școli este precară. Injustiția parcă a devenit lege
in România! Statul nu e capabil să asigure siguranța în școli, de la elevii
care își pierd viața în fose septice până la profesorii înjunghiați în incinta
școlii.
Iată ce a decis conducerea liceului din Ploiești:
„Victima se face răspunzătoare în sensul în care nu a respectat
prevederile articolului 50 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al
colegiului”, se arată în procesul verbal al comisiei de cercetare întrunit
la Liceul „Spiru Haret”.
Conform articolului invocat, profesorul de serviciu „supraveghează
intrarea elevilor în școală, împreună cu portarul”.
Voi propune alături de colegii din comisiile de învățământ de la Senat și
Camera Deputaților o modificare legislativă care să reglementeze asupra
activității profesorilor care ar trebui
să se ocupe exclusiv de activitățile didactice de predare, învățare și evaluare nu de siguranța
din școli care ar trebui asigurată de firme specializate de pază si protecție.
Poate veți grăbi lucrurile printr-o hotărâre de ministru, dacă intr-adevăr vă
pasă de siguranța din școlile României europene, atât a elevilor care în 2019
încă mai învață în 2355 de școli cu
toaleta în fundul curții, cât și a cadrelor didactice, adevărații “fabricanți
de oameni”cum spunea Petre Țuțea.
In acest context extrem de îngrijorător,vă solicit public doamnă ministru să explicați concret care vor fi masurile pe care le veți lua în perioada imdiat următoare în sprijinul siguranței și a stopării violenței din școli.
Deputat
prof. Cristina Iurișniți
Membru in Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse