08 apr.

O educație prin clișee și stereotipuri va perpetua o condiție ingrată a femeilor din viitor. Sprijin european pentru egalitatea de șanse și de gen în politică

În România peste 51% dintre cetăţeni sunt femei, reprezentarea acestora la nivel legislativ este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană – cca 18% femei deputat şi senator. Este necesasă o amendare a legislației în vigoare pentru obligativitatea cotelor electorale într-un sistem de tip fermoar (zipper) pe liste, pentru a garanta locuri eligibile și șansa la reprezentare egală pentru toți candidații, indiferent de gen.

Luni 8 aprilie 2019 a avut loc la Parlamentul României workshopul Bugetarea pe bază de gen în politicile publice, prilej cu care în calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților am reiterat necesitatea modificării legislației electorale pentru o reprezentare echitabilă a femeilor la nivel decizional. Orice modificare legislativă în sprijinul egalității de șanse și de gen trebuie susținută de reformarea urgentă a sistemului de educație, prin revizuirea programei și a manualelor școlare: este nevoie să eliminăm stereotipurile discriminatoare, care perpetuează încă de la vârste fragede  reticența în rândul fetelor de a intra în politică sau a accesa orice altă profesie rezervată în mod tradițional bărbaților, de asemenea programele de studiu și manualele școlare nu conțin noțiuni din sfera diversității și a egalității de șanse și de gen, nu dau voce minorităților etnice, religioase, sexuale, celor cu dizabilități, deși România este semnatara unor Convenții și tratate internaționale care pun accent pe educație ca mijloc de combatere a discriminărilor și prevenire a violenței asupra femeilor.

O educație prin clișee și stereotipuri a fetelor de acum va perpetua o condiție ingrată a femeilor din viitor. În spiritul unei societăți educate și responsabile, sunt convinsă că împreună vom reuși să tragem încă un semnal de alarmă și să impulsionăm modificarea legislației și a politicilor bugetare pentru îmbunătățirea egalității de șanse și de gen, în beneficiul generațiilor viitoare și a tuturor fetelor și femeilor din România și din Europa.

            Workshopul face parte din proiectul omonim ce-și propune creșterea capacității ONG-urilor de a se implica în formularea și promovarea de propuneri alternative la politicile publice în domeniul bugetării pe bază de gen, vizând alocarea corespunzătoare a resurselor financiare ținând cont de dimensiunea de gen. Alături de reprezentanți ai Parlamentului României și ai Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei și Bărbaţi, la eveniment au participat organizații non-guvernamentale de profil din țară și din străinătate: Fundaţia Corona, Fundaţia Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Șanse Egale pentru Femei, Romanian Women’s Lobby și European Women’s Lobby, Platforma Portuguesa de Muheres, Associazione Donne Rumene Italia/ROWL, Art Mesteșugurile Prutului.

             Amintim de asemenea faptul că pe 8 mai 2019, de Ziua Națională a Egalității de Șanse, va avea loc la Palatul Parlamentului o expoziție cu portrete ale femeilor care au deschis drumuri și au schimbat istoria. Fetele au nevoie de modele – dacă nu le arătăm femei de succes în diplomație, politică, administrație, nu vom avea reprezentare echitabilă la nivel politic.

Deputat prof. Cristina Iurișniți
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse 
Membru in Comisia de învățământ  
Membră în Delegația parlamentară a Francofoniei

Comentarii