20 mart.

Activități în desfășurare în cadrul Sezonului cultural Franța-România: “Bistrița 100 Besançon, portret în oglindă”

Dialog intercultural franco-român, prin teatru, pictură, dezbateri, expozitie și concurs de desene pe tema păcii europene, în cadrul în cadrul Sezonului cultural Franța-România: “Bistrița 100 Besançon, portret în oglindă”

Sezonul cultural Franța-România continuă cu încă o etapă a proiectului “Bistrița 100 Besançon, portret în oglindă”. În această perioadă se desfășoară în Franța o serie de activități pe care le-am inițiat si le-am derulat cu sprijinul partenerilor francezi dar și al autorităților, instituților și ong-urilor locale bistritene, în cadrul acțiunilor derulate de România în cadrul Sezonului cultural Franța-România (decembrie 2018-iulie2019).

La Besançon, luna martie 2019 se desfășoară sub semnul Francofoniei, al dialogului intercultural franco-român, al prietenei și a unei mai bunei cunoașteri reciproce prin teatru, pictură, dezbateri , expozitie și concurs de desene pe tema păcii europene.

Intre 13-16 martie,  teatrul universitar francofon a reunit la Besançon 3 trupe românești: Trupa Corint din Bistrița, condusă de Camelia Toma de la CNAM, trupa Amifran din Arad și Pluriel din Iași. 

            Prezența Bistritei si a României va continua cu expozitia de desene: „Desenez Europa Păcii”, organizată de Maison de l’Europe Besançon in parteneriat cu Europe Direct Bistrita. Mai multe școli bistritene la nivel primar și gimnazial au participat la acest proiect.   Expoziția itinerantă de desene  va ajunge la Besançon apoi se va întoarce în aprilie-mai  la Bistrița alături de desenele copiilor francezi pentru o expoziție comună a creativității artistice.

            De asemenea patru pictori bistriteni coordonați de Marcel Lupșe reprezintă Bistrița artistică în aceste zile în Franța.

“Francofonia dragostea mea”, sub acest titlu, în 21 martie Francofonia europeană și cea  universitară din România vor fi subiectul unei mese rotunde organizată de “Franchesylvanie” în parteneriat cu Centrul de lingvistică aplicată din Besançon.

            Va fi un prilej deosebit de a reuni foștii studenți români ai CLA si Universității Franche – Comté (UFC) răspândiți in multe colțuri ale Europei într-un dialog identitar special.

            Proiectul “Bistrița 100 Besançon, portret în oglindă”,  aduce Europa si valorile europene mai aproape de România!  

 Deputat prof. Cristina Iurisniti

Comentarii