22 feb.

Condamn în mod ferm declarațiile recente ale Avocatului Poporului, Victor Ciorbea cu privire la persoanele cu dizabilități. Sesizare la CNCD

Intr-o declarație publică din 21 februarie 2019, Avocatul Poporului s-a adresat într-o manieră nepermisă la adresa acestora, spunând: ”avem, har Domnului, destule persoane cu dizabilități în România, chiar mult prea multe”.

Conform legii, instituția Avocatului Poporului are ca principală atribuție tocmai apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor, or, această declarație a domnului Victor Ciorbea este profund ofensatoare și discriminatoare la adresa celor mai vulnerabili dintre cetățenii României. Din păcate, nu este unicul derapaj la nivel înalt la adresa categoriilor dezavantajate și cu siguranță nu va fi nici ultimul, tocmai de aceea, trebuie să sancționăm atât legal, cât și moral astfel de atitudini departe de valorile ce fundamentează o țară democratică europeană în 2019.

     Condamn în mod ferm declarațiile recente ale Avocatului Poporului, Victor Ciorbea cu privire la persoanele cu dizabilități.    

   Vom sesiza CNCD cu privire la aceste declarații ale domnului Victor Ciorbea, căruia îi solicit public să-și ceară scuze pentru modul jignitor în care s-a referit la persoanele cu dizabilități din această țară. Pe lângă suferințele cauzate de afecțiunile ce îi vulnerabilizează, în România persoanele cu dizabilități sunt private zilnic de multe dintre drepturile fundamentale prin lipsa infrastructurii adecvate, o incluziune scăzută în învățământ și pe piața muncii, indemnizații modice, sprijin instituțional redus și absența personalului de suport etc.  În România discriminarea persoanelor cu dizabilități este o realitate pe care autoritățile au datoria legală și morală să o combată, nu să o amplifice prin declarații umilitoare! 

Deputat
prof. Cristina Iurisniti
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse

Comunicat sesizare CNCD – Persoanele cu dizabilități au dreptul la respect și demnitate

Comentarii