08 feb.

Siguranța din școli trebuie să devină o prioritate. Profesorii să primească statutul de autoritate publică și orice agresiune asupra lor să fie sancționată asemenea unui act de ultraj

Condamn cu fermitate violența din școli! 
Siguranța din școli trebuie să devină o prioritate pentru MEN, pentru orice comunitate și pentru orice director de școală!
În același timp violența împotriva femeilor trebuie stopată prin legislația în vigoare dar și prin campanii de conștientizare anti violență! 
Mesajul meu este de solidaritate și de condamnare a oricărei forme de violență în spațiul școlii ale carei victime pot fi și elevii si profesorii!
            Stop violenței prin educație!

Marţi, 29 ianuarie, o profesoară de la Colegiul „Spiru Haret” din Ploieşti a fost înjunghiată pe coridorul şcolii. Femeia este în stare gravă la spital. Agresorul, un tânăr de 22 de ani, fost elev al colegiului, este arestat. Un alt caz care a atras atenţia opiniei publice a fost şi cel în care un profesor din Botoşani a fost bătut de doi elevi în luna martie 2018. La finalul anului 2017, la Liceul „Virgil Madgearu” din Constanţa, o profesoară a fost lovită cu pumnul de un elev de 16 ani. Sunt doar câteva cazuri de agresiune fizică îndreptată împotriva profesorilor.

UNICEF a realizat în 2006 o analiză pe această temă din care rezultă că mai bine de un sfert dintre profesori români sunt victimele unei agresiuni. „Formele de violenţă ale elevilor faţă de profesori sunt variate, de la comportamente care nu sunt în deplină concordanţă cu regulamentul şcolar şi cu statutul de elev la forme mai grave, care ţin de violenţa fizică sau care intră sub incidenţa legii”, spun specialiştii UNICEF.

Soluția legislativă ar fi ca profesorii să primească statutul de autoritate publică și orice agresiune asupra cadrelor didactice să fie sancționată asemenea unui act de ultraj, potrivit Codului penal.

Deputat
prof. Cristina Iurisniti
Membru in Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse 
Membră în Delegația parlamentară a Francofoniei

Comentarii