05 feb.

Ce buget vom avea pentru Educatie ?

Subfinantarea cronică continuă în Educație si abrambureli pe banda rulantă
Cu o întârziere inadmisibilă de 2 luni,  săptămâna viitoare va intra în dezbatere bugetul consolidat pentru anul 2019. Educația are un buget mărit cu 46, 7%. Adică de la 2, 98% , am ajuns la 3,1% din PIB. Subfinanțarea cronică continuă! Perseverăm să fim ultimii din Europa în privința interesului și investiției în Educație! Banii se vor duce pe salariile profesorilor rechizite pentru elevi și pe cele  1000 de grădinițe sportive private  propuse de Țiriac guvernului și aprobate deja.

Prin urmare vor fi alocate 500 de milioane de euro  pentru aceste grădinițe sportive fără un studiu de impact, fără consultări publice din perspectiva priorităților! De asemenea prin această decizie este depășit pragul de 200000 de euro ajutor public pentru un agent economic privat conform articolului 17 din Tratatul UE . Unde sunt cele 2500 de creșe și grădinițe publice  promise in Programul de guvernare? PSD a finalizat 2 ȘCOLI din 539 de scoli asumate,  doar o grădiniță din cele 876 promise prin PNDL .  Să arunci 500 de milioane de euro pe grădinițe cu profil sportiv este  o decizie care va accentua segregarea, sărăcia,  în niciun caz incluziunea și echitatea!  Educația tuturor copiilor noștri ar trebui să fie o prioritate națională, prin reducerea abandonului școlar de la 18, 1 % potrivit Eurostat   pentru a atinge procentul asumat de 11% la nivel european. Conform INS aproape 30% din copiii români de până la 18 ani au renunțat la studiile obligatorii, cu 7% mai mult decât media europeană.
Ministerul  vrea tablete în școli înainte de a rezolva problema apei curente si a  wc-urilor din curte, a produselor de igienă de bază precum săpun si hartie igienică, absente din multe școli! Potrivit declarațiilor doamnei Andronescu, în România europeană 2355 școli au o infrastructură de Ev mediu, fără a fi racordate la sistemul de apă și canalizare, grupurile sanitare fiind în curte. Solutia nu este în niciun caz să acorzi 500 de milioane de euro pentru contructia unor grădinițe sportive private care vor avea ca un praf in ochi 8% locuri gratuite pentru cei care au un venit sub salariul minim pe economie. Educația trebuie să fie de calitate, echitabilă și incluzivă. 
Pentru USR educația si sănătatea copiilor este o prioritate reală fiind singura investiție viabilă pe termen mediu și lung pentru România! 

Deputat
prof. Cristina Iurisniti
Membru in Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse Membră în Delegația parlamentară a Francofoniei

Comentarii