31 ian.

Modificările aduse justiției – risc crescut pentru victime, avantaje pentru agresori

Majoritatea modificărilor în domeniul justiției propuse în Parlament, precum și prin ordonanțe de urgență de către coaliția majoritară aduc inegalități în ceea ce privește accesul la actul de justiție pentru victimele violenței domestice, ale violenței sexuale (inclusiv asupra minorilor), pentru victimele traficului de persoane etc. Dincolo de încălcarea drepturilor victimelor, consecințele acestor modificări care avantajează agresorii (chiar și pe cei deja condamnați definitiv) duc la creșterea numărului de infracțiuni și a numărului de agresori rămași nepedepsiți. De altfel, statisticile furnizate de IGPR la cererea organizațiilor nonguvernamentale din Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței asupra femeilor relevă o creștere a fenomenului în România în 2018 cu peste 10% față de anul anterior, de la loviri și alte violențe până la violuri și agresiuni sexuale inclusiv asupra minorilor.

            Vedem zilnic noi cazuri de violență și violență sexuală din partea unor infractori eliberați prin legea recursului compensatoriu, în forma propusă și votată de coaliția PSD&ALDE. În cazul unei OUG privind repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite, coroborată cu o altă ordonanță privind dosarele construite în baza protocoalelor, acei infractori care au comis fapte de pedofilie, pornografie infantilă, sau trafic de persoane ar putea scăpa de pedeapsa cuvenită, astfel de măsuri încalcă multiple dispoziții ale altor legi, directive și tratate europene la care România este semnatară, inclusiv Convenția Consiliului Europei pentru Combaterea Violenței împotriva Femeii și a Violenței Domestice (Convenția de la Istanbul), ratificată de România încă din 2016.

            Este inacceptabil ca în plin mandat de exercitare a Președinției Consiliului Uniunii Europene guvernarea PSD&ALDE să îmblânzească legislația pentru favorizarea infractorilor – agresori, iar victimele să fie astfel vulnerabilizate suplimentar chiar de către autoritățile care ar trebui să le apere. Pericolul acestor modificări a fost semnalat în repetate rânduri de mass-media și de societatea civilă, precum și de asociații profesionale din domeniul justiției și chiar instituții publice (DIICOT, DNA, Ministerul Public).  

Deputat
prof. Cristina Iurisniti
Membru in Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse
Membră în Delegația parlamentară a Francofoniei

Comentarii